یکی از اسامی که با شنیدنش حس غرور، وقار، مرام، معرفت و زیبایی در وجودمان لبالب میشود، کردستان است. نام دیاری بزرگ و قدیمی که سالهای سال بخشی از ایران است و مردمش تاریخ این سرزمین را از غرب تا شرق، پرصلابت نوشتهاند.
لذت حضور در این استان را با هر متر و معیاری بسنجید، کم میآورد. خونگرمی و مرام و معرفت کردها یکطرف، تماشای بیشه، دشت و کوهستانهای سبز و زیبایی منطقه یکطرف. با هر نیتی راهی این استان شوید دست پر برخواهید گشت.
کردستان استان مهماننوازی ایرانیان است. در این مقاله مجله علی بابا قصد داریم تمام جاهای دیدنی کردستان را معرفی کنیم. چشم و گوشتان را به ما بسپارید، این شما و این کردستان زیبا.
کردستان کجاست؟
کردستان یکی از استانهای کردنشین غرب و شمال غربی کشور است که در همسایگی استان کرمانشاه و آذربایجان غربی قرار دارد.
بهترین گزینههای طبیعتگردی در کردستان کدام است؟
منطقه اورامانات در جنوب غرب این استان را پیشنهاد میکنیم.
جاهای زیارتی و مذهبی کردستان کجاست؟
پیرمراد در بانه، مقبره پیرشالیار در اورامان تخت، کلیسای سنندج و آرامگاه پیرعمر از جمله جاهای زیارتی این استان است.
معروفترین پارک و مرکز تفریحی کردستان کدام است؟
پارک کوهستانی پیربابا بانه، پیست بینالمللی نسار، پارک ساحلی کوثر سقز، پارک کوهستانی آبیدر سنندج و… از جمله معروفترین مراکز تفریحی کردستان هستند.
بهترین جاهای تاریخی و دیدنی کردستان کدام است؟
هرجا از سنندج خصوصا و استان کردستان قدم بگذارید پیشینهای تاریخی و دیدنی دارد که حتما خوشایندتان است.
جاذبههای طبیعی کردستان
کردستان، استان طبیعتگردهای سفت و محکمی است که حالوحوصله پیادهروی و گردشگری بین سنگ و درختان را داشته باشند.
جاهای دیدنی استان کردستان برای کسانی که میخواهند روی زمین صاف حرکت کنند، نیست؛ اما تا دلتان بخواهد زیبا و دلنشین. هر منظره که با چشمتان ببینید میتواند قاب تصویری زیبا را تشکیل دهد که روی دیواره ذهنتان تا ابد نصب شود.
کردستان تا دلتان بخواهد زیباست و بیشترین دلیل زیباییاش هم به موقعیت جغرافیایی و طبیعتش برمیگردد. مردمانش هم مثل طبیعتش قوی، استوار، زیبا و دوستداشتنی هستند.
تقریبا دست روی هر روستایی بگذارید یک آبشار، کوه معروف، دشتی با گیاهان خاص، یا طبیعت بکر میتوان یافت. در ادامه بسیاری از دیدنیهای گردشگری البته طبیعتگردی کردستان را میخوانید:
روستای اورامان
کردستان را که در گوگل جستوجو کنیم اورامان جزو اولین و پرطرفدارترین نتایج است. منطقه اورامانات مثل وصله، دو استان کردستان و کرمانشاه و کشور عراق را به هم وصل کرده است. منطقهای کوهستانی پر از روستاهای زیبا میان کوهها و درهها.
معروفترین روستای این منطقه به همین نام شناخته میشود و البته مرکزیت و اشراف بهتری هم به دیگر نقاط دارد. روستای اورامان پر از جاذبههای گردشگری و جذاب است. منطقهای تفریحی توریستی که مردمانی خونگرم و آیینهای خاص دارد.
اورامان تخت روستایی قدیمی با قدمتی حدود ۴۰ هزار سال در دامنه رشتهکوههای اورامانات است. این روستای دیدنی خانههایی چوبی آجری و دارد که مثل ماسوله، روی هم تا نوک قله رفتهاند.
با اینکه روستا در منطقهای کوهستانی است؛ ولی طبق گفته محلیها تابستانهای بسیار گرمی دارد. زمستان و پاییز هم که تا دلتان بخواهد مسیرها به دلیل بارش برف و باران بسته است.
این روستا چند چشمه، آبشار رود و رودخانه دارد. پیشنهاد میکنیم بعد بازدید از روستای اورامان تخت حتما سری هم به سلین در کرمانشاه بزنید.
لوکیشن اورامان تخت روی گوگل مپ
روستای سبدلو
سبدلو، اولین روستای مسیر بانه-سقز است. این روستا میتواند بهترین انتخاب برای استراحت بین راهی، شاید یک روز اتراق باشد. سرمای زمستان یا گرمای تابستان فرقی ندارد، مناظر جذاب و دیدنی روستا همیشه مسحورکننده هستند.
این روستا وسط دره بین دو کوه جا خوش کرده است. از نظر امکانات رفاهی تقریبا هر چیز که نیاز داشته باشید، اینجا هست و میتوانید بهعنوان یک جاذبه گردشگری هم روی آن حساب کنید. اطراف روستا پر از درختان وحشی و جنگلی است و همین موضوع باعث شده تا گردشگران از تماشای مناظر این نقطه از مسیر غافل نشوند.
لوکیشن روستای سبدلو روی گوگل مپ
روستای نژو
در دل کوههای کردستان از مسیر بانه به سمت ربط و سردشت، مسیری فرعی از جاده جدا میشود که اولین شهرش خواجه امیر و سپس به روستای شور و نژو خواهد رسید. مسیر روستای نژو سراسر زیبایی و دیدنی است. منطقهای امن و دست نخورده، بسیار بکر پر از پدیدههای گردشگری طبیعی.
روستای نژو تقریبا ۱۳ کیلومتر با بانه فاصله دارد؛ اما به دلیل کوهستانی بودن، مسیر این مسافت را میتوانید بین ۳۰ تا ۴۰ دقیقه طی کنید. توصیه میکنیم در این روستا اقامت کرده و از جاذبههای گردشگری اطرافش بازدید کنید.
اطراف روستا چندین آبشار و چشمه دیدنی، یک قلعه تاریخی به نام قهلای، یک درخت کهنسال بلوط و… وجود دارد که تماشای آنها خالی از لطف نیست.
لوکیشن روستای نژو روی گوگل مپ
روستای هویه
گاهی بین هیاهوی مشاهیر با نگاهی ریزبینانه به اطراف میتوان لحظهها، جاذبهها یا انسانهای خاصی را یافت که بدون هیاهو، آرامآرام در حال گذران زندگی خود هستند.
روستای هویه یکی از همین پدیدههای گردشگری جذاب و دوستداشتنی است. روستایی میان کوههای سربهفلککشیده، محاصره شده بین آبشار و چشمههای متعدد، پلکانی و زیبا که تا آسمان ادامه دارد.
این روستای جذاب بین دو شهر سنندج و مریوان قرار دارد. تقریبا ۳۰ کیلومتر بعد از مریوان باید سمت چپ جاده تابلوهای روستای عیسی آباد را دنبال کنید. بعد از گذشتن از چندین روستای دیگر، به هویه میرسید.
از نظر جاذبههای گردشگری تفریحی روستای هویه برای طبیعتگردی، استراحتی فارغ از دنیا و لذت تماشای طبیعتی بکر حرف ندارد. ضمن اینکه علاوه بر جاهای دیدنی و گردشگری، سه اقامتگاه بومگردی هم دارد. در این روستا که کمی دسترسی به آن به دلیل جادههای کوهستانی سخت است، جو بومی مردم غالب است. اغلب مردم روستا بومی آن دیار هستند.
لوکیشن روستای هویه روی گوگل مپ
روستای پالنگان
شاید فقط در کردستان و کوهپایههایش بتوان چنین معجزاتی را مشاهده کرد. کوه، روستایی وسط دره، رودی در وسط روستا، قلعه تاریخی، گورستانهای قدیمی، طبیعت و جنگل، آبشار و چشمه.
همه آنچه گفتیم را میتوان در روستای پالنگان مشاهده کرد. جاذبههای فرهنگی، گردشگری و فلکلوریک مردم کردستان را هم میتوان در پالنگان مشاهده کرد. اینجا به بهشت گمشده ایران معروف است.
روستایی بازهم پلکانی وسط درهای بلند که رودی این روستا را از وسط به دو نیم تقسیم کرده است. هنگام بازدید از پالنگان اصلا طعم ماهیدودیهای این روستا را از دست ندهید.
با کمی فاصله از روستا و ایستادن بر بلندای کوههای اطراف میتوانید منظره و معجزه فرهنگ کردها را مشاهده کنید. قلعهای سنگی و قدیمی در بالای روستا وجود دارد که به دوره هخامنشیان برمیگردد.
لوکیشن روستای پالنگان روی گوگل مپ
روستای درهتفی
انیمیشنهای کودکانه خداوند لکلکها را دوست دارد را دیدهاید؟ انیمیشنی ایرانی که در دهه هفتاد و هشتاد پخش میشد و داستانهای مردم یک روستا و لکلکهای مهاجری را به نمایش میگذاشت که هرساله راهی این روستا میشدند.
روستای درهتفی که پشت دریاچه زریوار قرار دارد، روستای واقعی این انیمیشن است. اینجا طبیعت و انسانها توانستهاند باهم ارتباط بگیرند و زندگی شادی کنار یکدیگر داشته باشند.
روی سقف تمام خانههای این روستا یک لانه لکلک ساخته شده است. اطراف روستا پر از ویلاهای اجارهای است و اگر اهل بیرون خوابیدن هم باشید، سمت دریاچه زریوار پارک مناسب چادر زدن هم هست.
پرسه زدن در پسکوچههای روستا و تماشای دریاچه زریوار از کوههای بالادست این روستا، مهمترین تفریحهای این جای دیدنی کردستان هستند. پنجره خانههای روستای دره تفی به سمت دریاچه باز میشود و پشت آنها نیز جنگلهای بلوط و کوه ایستادهاند.
لوکیشن روستای درهتفی روی گوگل مپ
روستای نگل
بین مردم سنندج و کردستان داستانهای فولکلور بسیار زیادی میچرخد. افسانهها و داستانهای مختلف که هرکدام سرگذشتی را بیان میکند. یکی از پرطرفدارترین داستانها مربوط به روستای نگل است که کمکم رنگ واقعیت هم میگیرد.
این روستا محل نگهداری یکی از قدیمیترین نسخ خطی قرآن کریم است که صحیحوسالم در موزهاش قرار دارد. داستان از این قرار است که چوپانی توجهش به گُلی در دشت کنار روستا جلب میشود و برای سالم کندنش مجبور است، چالهای بکند.
کندن چاله همانا و پیدا شدن جعبه بزرگ چوبی زیر زمین، همان. یکی از محتویات جعبه، همین قرآن بوده است. بعد از آن روی محل چاله مسجدی میسازند و قرآن را هم همینجا نگهداری میکنند.
روستای نگل تقریبا ۶۶ کیلومتر بعد از سنندج در مسیر منتهی به مریوان قرار گرفته است. این روستا یکی از پرامکاناتترین روستاهای کشور است که هم موزه دارد، هم اقامتگاههای مختلف، هم مناطق گردشگری طبیعی و هم داستانهای تاریخی.
لوکیشن روستای نگل روی گوگل مپ
روستای شوی
شوی یکی از روستاهای نزدیک به شهر بانه استان کردستان است. روستایی کوهستانی با زمینهای حاصلخیز و مردمانی خونگرم که همیشه منتظر میهمان هستند. این روستا تقریبا ۲۰ دقیقه با بانه فاصله دارد.
برای طی مسیر به سمت شوی باید از بلوار سردشت بانه به سمت همین شهر حرکت کنید و بعد از طی حدود ۳ کیلومتر به سمت روستای خواجه امیر بپیچید.
مردم این روستا به گفتن ساعت ۱۲ ظهر یا شب حساسیت دارند و بهتر است حواستان باشد این ساعت را به زبان نیاورید.
لوکیشن روستای شوی روی گوگل مپ
رودخانه سیروان
یکی از شاهرودهای ایران که مسیر پر پیچوخم و پربرکتی را تا خلیجفارس طی میکند، سیروان رود است. رودخانهای بزرگ که بین دو استان کردستان و کرمانشاه حرکت میکند و در آخر با عبور از مرزهای ایران، به کردستان عراق رفته و به رودخانه دیاله تبدیل میشود.
رودهای قشلاق، گاوه رود،گردلان و… از جمله رودخانههای منشا سیروان هستند. بهترین محل بازدید و لذت از رود سیروان، کنار منطقه اورامان است. این رود با گذشت از کل کردستان اورامان را از منطقه سروآباد جدا میکند و به سمت مرز با عراق میرود.
پیشنهاد میشود لوکیشنهای نزدیک به روستا یا کمپهای گردشگری مختص رود سیروان را برای آبتنی و تفریح انتخاب کنید.
لوکیشن رودخانه سیروان روی گوگل مپ
زرینه رود
پرآبترین رود شمال غرب کشور، زرینه رود است. رودخانهای خروشان با طول ۳۰۲ کیلومتر که از کوههای چهل چشمه سیرآب شده و به دریاچه خزر منتهی میشود. زرینه رود را میتوان یکی از جاهای گردشگری کردستان دانست.
از آنجا که طول این رودخانه بسیار زیاد و محل عبورش هم خیلی در دسترس نیست؛ تنها و مناسبترین محل برای استفاده تفریحی از آن بعد از سد کاظمی روی مرز دو استان کردستان و آذربایجان غربی است. فاصله این محل تا سقز تقریبا ۶۰ کیلومتر است.
لوکیشن زرینه رود روی گوگل مپ
دریاچه سد قشلاق
دریاچه وحدت یا دریاچه سد قشلاق یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری استان کردستان در نزدیکی شهر سنندج است. این دریاچه که ۲۰ کیلومتری شمال سنندج قرار گرفته، جاذبه گردشگری مهمی برای عاشقان ماهیگیری و تفریحات آبی است.
فضای اطراف دریاچه درختکاری شده است و مراکز تفریحی ورزشی زیادی کنار آن ساخته شده است. میتوانید چند ساعت فارغ از ایام، کنار دریاچه به استراحت بپردازید.
لوکیشن دریاچه سد قشلاق روی گوگل مپ
دریاچه سد بانه
این دریاچه یکی از زیباترین چشماندازهای جادههای استان کردستان است. هنگام عبور از جاده بانه ـ سقز، جادهای باریک با قابی از منظره کوه و آب در دامنهاش قرار دارد که تا کنار جاده نیز ادامه دارد. ۸ کیلومتر بعد از بانه در جاده سقز به این جاذبه گردشگری کردستان خواهید رسید.
این دریاچه محل مناسبی برای استراحتی چند ساعته و نوشیدن چای کنار آب است تا برای ادامه مسیر و لذت بیشتر از مقصد یعنی سقز انرژی بگیرید.
لوکیشن سد بانه روی گوگل مپ
دریاچه زریوار
یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری مریوان و کردستان دریاچه همیشه زیبای زریوار است. فقط چند دقیقه بعد از مریوان در مسیر شهر و منطقه مرزی باشماق به دریاچه زریوار خواهید رسید.
محیطی بسیار دوستداشتنی بکر و البته طراحی شده برای گردشگران که قطعا محل مناسبی برای استراحت حتی سکونت چند روزه است. قایقسواری و شنا و جتاسکی و لنج آماده سواری و… برای شما آماده شده است.
لوکیشن دریاچه زریوار روی گوگل مپ
آبشار بل
صحبت از عجایب خلقت در کردستان تقریبا شوخی است. مردم این استان آنقدر جاذبه عجیبوغریب دارند که نمیدانند کدامش را برای گردشگر معرفی کرده یا روی کدام نقطه سرمایهگذاری کنند.
یکی از مهمترین و زیباترین جاذبه های گردشگری کردستان آبشار یا سرچمه بلّ است. «بل» یا «کانی»، اسمی قدیمی احتمالا برگرفته از خدایان بابلی است.
در این سرچشمه، از دل کوه حجم زیادی آب خارج میشود. به دلیل همین حجم آب است که سرچشمه بیشتر شبیه آبشار به نظر میرسد. لازم به ذکر است که یکی از چشمههای تامینکننده رود سیروان همین سرچشمه بل نیز هست. این آبشار در منطقه اورامان دقیقا روی مرز دو استان کرمانشاه و کردستان قرار گرفته است.
سلین نزدیکترین و معروفترین شهر گردشگری به این نقطه و یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری کردستان است. اگر از سنندج یا مریوان قصد سفر به آبشار بل را دارید، بهتر است اول در سلین توقف و بعد مسیر را به سمت چشمه ادامه دهید.
لوکیشن آبشار بل روی گوگل مپ
آبشار گویله
۳۹ کیلومتر بعد از مریوان در جاده مریوان ـ سقز به روستای گویله و آبشار گویله میرسید. آبشار حتی از جاده هم مشخص است. آبشاری خروشان که از دهانه کوه به دشت زیر پایش جاری میشود و طبیعت بکر و دیدنی اطرافش را تا کیلومترها پایینتر سیراب میکند.
این آبشار از نظر سازماندهی توریستی و حفاظت، شرایط خاصی ندارد. پیشنهاد میکنیم قبل از غروب ترجیحا صبح یا ظهر راهی روستا شوید تا بتوانید با یک ساعت کوهنوردی ساده خودتان را بالای آبشار هم برسانید و از مناظر اطراف آن لذت ببرید.
لوکیشن آبشار گویله روی گوگل مپ
آبشار قلوز
قلوز یا سنگین آباد یکی از جاذبه های گردشگری کردستان نزدیک شهر قروه است. آبشاری بسیار، بسیار زیبا با مسیری سخت مخصوص کوهنوردهای حرفهای. اگر اهل کوهنوردی هستید و از بازدید آبشارها لذت میبرید، سراغ روستای سنگین آباد و آبشار زیبایش بروید.
قلوز در زبان محلی معنی صخره یا سنگ صاف است. همین اسم نشان میدهد که با چه چیزی سروکار دارید. پس خواهشا آبشار و مسیر کوهنوردی را دست کم نگیرید. فاصله روستای قلوز تا شهر قروه حدود ۱۰ کیلومتر است و با روستای قلعه وسط مسیر قرار دارد.
لوکیشن آبشار قلوز روی گوگل مپ
آبشار سلور
آبشار سلور را میتوان یکی از جاذبه های گردشگری کردستان با دسترسی سخت دانست. آبشاری فصلی مخصوص بهار و اوایل تابستان که از دیواره صدمتری کوه به پایین جاری میشود و تمام باغات گردو اطراف را سیراب میکند. این آبشار نزدیک روستای درهکی قرار گرفته است.
دسترسی به آبشار تا قسمتی از مسیر با خودرو و بخش کوهستانی آن پیاده امکانپذیر است. البته دسترسی به نقاط مرتفع آبشار نیازمند وسایل کوهنوردی و صخرهنوردی و مهارت در این ورزش است.
این آبشار میتواند محل استراحت یا تفریح چند ساعته شما در مسیر مریوان اورامانات باشد، زیرا دقیقا میان مسیر تقریبا ۵۰ کیلومتر بعد از مریوان به این نقطه میرسید.
لوکیشن آبشار سلور روی گوگل مپ
چشمه آب معدنی باباگرگر
باباگرگر روستایی در نزدیکی شهر قروه کردستان است. این روستا با اینکه تقریبا از مرکز استان دورافتاده، اما از نظر گردشگری علیالخصوص گردشگری سلامت حرف اول را در استان میزند. در این روستا چشمه آب معدنی قدیمی وجود دارد که محققان حدس میزنند آب آن از دهانه آتشفشان قدیمی خارج میشود.
آب چشمه با املاحی مثل گوگرد برای بیماریهای پوستی مفید است، اما محل شنا یا استفاده از آب اصلا امن نیست و باید با احتیاط از حوضچه چشمه استفاده کرد.
لوکیشن چشمه آب معدنی باباگرگر روی گوگل مپ
چشمه گواز
از قدیمالایام آبتنی در چشمه و استفاده از آب گواز یکی از راههای درمان بیماریهای مفصلی تنفسی شناخته میشد. چشمهای بسیار معروف در کردستان که کنار روستای گواز قرار گرفته است.
روستای گواز نزدیک به روستای پالنگان و شهر کامیاران است. فاصله این روستا تا پالنگان ۲۷ کیلومتر و تا کامیاران چیزی حدود ۷۳ کیلومتر است.
لوکیشن چشمه گواز روی گوگل مپ
سراب قروه
ویژگی بارز منطقه کردستان وجود دریاچههای تشکیل شده از آب رودخانهها یا چشمههای مختلف کنار یکدیگر است. یکی از این دریاچهها که به سراب قروه معروف است، کنار بیمارستان شهید بهشتی شهر قروه ایجاد شده است. دریاچهای قدیمی با یک محل ذخیره آب.
این دریاچه از ۱۲ چشمه زیرزمینی سیراب میشود که آبی زلال و بینظیر و دارد و از قدیم محل تامین آب مورد نیاز روستاهای اطراف و شهر قروه بوده است. سراب قروه موقعیت مناسبی برای آبتنی، قایقسواری و گردشی چند ساعته کنار آب دارد.
لوکیشن سراب قروه روی گوگل مپ
کوه آربابا
آربابا در فرهنگ مردم بانه مظهر قدرت و سروری محسوب میشود. کوهی ۲۲۰۰ متری بسیار بلند و سنگی که دامنهاش محل زندگی مردم در شهر بانه است و اطرافش پر از چشمه، آبشار، گیاهان دارویی و خوراکی است.
در دامنه این کوه دو پارک کوهستانی با امکانات رفاهی و گردشگری کامل برای مسافران و مردم شهر ساخته شده است. اولی پارک جنگلی دوکانان است که منظره زیبایی از شهر بانه پیش رویتان میگذارد و دیگری پارک کوهستانی پیرمراد.
لوکیشن کوه آربابا روی گوگل مپ
کوه چهل چشمه
کسانی که به پیادهروی و گشتوگذار در طبیعت علاقه دارند، کوه چهل چشمه را منطقهای جذاب و دوستداشتنی میدانند. منطقه یا رشتهکوههای چهل چشمه بین شهرهای مریوان سقز و دیواندره واقع شده است. منطقهای بسیار سرد و پوشیده از برف که بلندترین قلههای کشور را هم در خود جایدادهاند.
قله شاهنشین این رشته کوه که ۵۶ کیلومتری شهر سقز است، بلندترین قله این مجموعه محسوب میشود. منطقه چهل چشمه در لیست بزرگترین یخچالهای کشور نیز هست.
بهجز قله شاهنشین، چهل چشمه حدود ۲۰ قله دیگر هم دارد که از جمله آنها میتوان به کوه دالاش، کوه دوبرا، کوه سلطان ئهخزهر توو، کوه باینچوب، کوه افراسیاب، کوه کانی میران، کوه مزگت و میرزا (مسجد و میرزا)، باشورتی و کوه کل کوژ اشاره کرد.
در این منطقه انواع گونههای جانوری و گیاهی رشد و زندگی میکنند که از جمله حیوانات منطقه میتوان به خرس، گرگ و کبک اشاره کرد.
اغلب مسیرهای کوهنوردی این منطقه از روستاهای اطراف چهلچشمه شروع میشود. پرامکاناتترین مسیر، از روستای بست میگذرد که کمپ استراحتی هم برای کوهنوردان ساخته شده است.
روستای بست دقیقا وسط دشت بین سه شهر سقز، مریوان و دیواندره قرار گرفته است. این روستا تا دیواندره که نزدیکترین شهر به آنجاست ۷۰ کیلومتر فاصله دارد.
لوکیشن کوه چهل چشمه روی گوگل مپ
منطقه حفاظتشده کوسالان و شاهو
منطقه کوسالان و شاهو یکی از بخشهای اورامانات کردستان و کرمانشاه است. منطقهای حفاظت شده که نزدیکترین شهر به آن مریوان کردستان است. این منطقه تا مریوان ۱ ساعت فاصله دارد.
منطقه حفاظت شده کوسالان یکی از جاهای دیدنی کردستان بوده که محل زندگی همای سعادت ایران زمین است. منطقهای ۵۷ هزار هکتاری با تنوع بسیار زیاد گونههای جانوری و گیاهی. از جمله مشهورترین حیوانات این منطقه میتوان به بز کوهی، خرس قهوهای، پلنگ و… اشاره کرد.
لوکیشن منطقه کوسالان و شاهو روی گوگل مپ
منطقه حفاظتشده بیجار
یکی از عجیبترین مناطق حفاظت شده و گردشگری کردستان، بیجار است. منطقهای کوهستانی با آبوهوای خشک که بیشینه و کمینه هوای آن از ۳۸ درجه زیر صفر تا ۴۸ درجه بالای صفر ثبت شده است. این منطقه حفاظت شده تنوع زیادی از نظر گونههای گیاهی جانوری دارد.
از نظر رفاه و شبمانی میتوانید روی خود شهر بیجار حساب باز کنید. شهری پر از جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی و البته بازارهای قدیمی و جذاب. ضمن اینکه در بالادست شهر بیجار پیست اسکی وسیعی هم هست که خصوصا در فصلهای سرد سال خدمات تفریحی کاملی عرضه میکند.
لوکیشن منطقه حفاظت شده بیجار روی گوگل مپ
منطقه حفاظت شده بدر و پریشان
یکی دیگر از مناطق گردشگری وسیع استان کردستان منطقه حفاظت شده بدر و پریشان، در نزدیکی روستای قروه است. محیطی حفاظت شده و شکار ممنوع که چشمه و آبشارهای زیبا و دیدنی دارد. این منطقه به نام قلههایی با همین اسامی ثبت شده است.
از ویژگی بارز منطقه حفاظت شده بدر و پریشان پوشش تقریبا دائمی برف است. درواقع هر زمان به سمت این محیط حرکت کنید، اثری از سرما و برف را میتوان مشاهده کرد. فاصله این منطقه تا شهر قروه چیزی حدود ۶۰ کیلومتر است.
لوکیشن منطقه بدر و پریشان روی گوگل مپ
دشت بیلو
به دشتهای اطراف روستای بیلو در ۱۵ کیلومتری شمال شرق شهر مریوان دشت لکلکهای بیلو گفته میشود. منطقهای بهغایت زیبا و جذاب با انواع جاذبههای گردشگری طبیعی که تابهحال ندیدهاید. این منطقه جز پذیرایی مداوم از لکلکهای مهاجر حاضر در منطقه مریوان پر از گونههای حیوانی و گیاهی است.
خانوادههای روستایی و شهری خود کردستان هم برای گردش و تفریح به این دشت میروند. اگر به بازدید از دشت بیلو علاقه دارید، میتوانید بعد از بازدید از دریاچه زریوار و شهر مریوان از مسیر مرزی باشماق سراغ دشت بیلو هم بروید.
لوکیشن دشت بیلو رو گوگل مپ
غار کرفتو
۸۱ کیلومتری غرب شهر سقز غار باستانی و بزرگی با چهار، پنج طبقه وجود دارد. غاری اسرارآمیز که هنوز باستانشناسان نشانههای تاریخی از انسانهای باستان در آن مییابند.
غار کوفتو سالهاست بهعنوان یکی از آثار تاریخی و میراثهای گرانبهای ملی ثبت شده و به همین دلیل شهرت بالایی دارد. با وجود امکانات رفاهی مثل پارکینگ و سرویس بهداشتی نگرانی بابت بازدید چند ساعته از غار نداشته باشید.
این غار چهار طبقه و ۷۵۰ متر طول دارد و طبق مشاهدات باستانشناسان، گذشتگان ما از هنر حجاری برای افزایش طول اتاقها و راهروهایش اقدام کردهاند.
لوکیشن غار کرفتو روی گوگل مپ
جاذبههای تاریخی کردستان
از نظر تاریخی، کردستانی یکی از موقعیتهای خاص جغرافیایی با تاریخچهای بسیار بسیار قدیمی است. منطقهای بکر و دستنخورده از سالهای دور که به دلیل موقعیت استراتژیک و شرایط خاص جغرافیایی همیشه مورد توجه مردم و گروههای مختلف بوده است.
طبق آثار و بناهای این خطه، تاریخچه بعضی از شهرهای این استان به چهار هزار سال قبل هم برمیگردد. آثار تاریخی پیدا شده در کردستان، از دوران مادها و آشوریها شروع میشوند تا همین پهلوی و قاجار ادامه پیدا میکنند.
عمارت خسروآباد
شاید یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری تاریخی کردستان همین عمارت خسروآباد باشد. ساختمانی بسیار قدیمی مربوط به دوران حکومت اردلان در خطه کردنشین ایران. روبهروی عمارت خسرو آباد باغ طویلی که با چهار خیابان احاطه شده قرار دارد.
این عمارت به دلیل محل استقرار والیهای حکومتی بزرگ و مرکزیت حکومتی، اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر دقت کنید سردر این عمارت تابلویی اسم فتحعلی شاه قاجار و والی امانالله خان در سال ۱۲۲۳ را نشان میدهد. عمارت در محله خسروآباد خیابان ماردخ ساخته شده و از سال ۱۴۰۰ به باغ موزه تبدیل شده است.
میتوانید از ۹ صبح تا ۵ عصر، به صورت رایگان، از این عمارت بازدید کنید.
لوکیشن عمارت خسروآباد روی گوگل مپ
عمارت سالار سعید
روزی که ملا لطفالله شیخ الإسلام تصمیم گرفت سفارش ساخت عمارتی زیبا را بدهد، فکرش را نمیکرد که تاریخ اینقدر عمارت را دستبهدست کند تا آخر به ثبت ملی برسد. این ساختمان زیبا که از دوره قاجار تاکنون در کوچه حبیبی سنندج رخ نشان میدهد، از دو بخش بیرونی و درونی تشکیل شده است.
بعد از فوت ملا، خانواده بخش بیرونی و درونی عمارت را به دو فرد متفاوت با نامهای سالار سعید و حبیبی میفروشند. اکنون کل ساختمان در تملک میراث فرهنگی است و از سال ۵۱ تاکنون نیز فضای داخلی عمارت بهعنوان موزه شهر سنندج شناخته میشود.
لوکیشن عمارت سالار سعید روی گوگل مپ
عمارت امجدالاشرف
اگر دلتان میخواهد در دل کردنشینترین منطقه کردستان حالوهوای اصفهان برایتان تداعی شود، بهتر است سراغ بازدید از عمارت امجدالاشرف بروید. ساختمانی متعلق به دوره قاجاریه که به سفارش میرابوطالب تاجر اصفهانی در دوره امانالله خان ساخته شده است.
ساختمانی بسیار قدیمی که حسینیه جداگانه، حمام، حیاط، حوضچه و فضای داخلی دارد. معماری ساختمان کاملا شبیه ساختمانهای اصفهان است، زیرا تمام معمارها و بناهای آن، اصفهانی بودهاند. لازم به ذکر است که حتی بعضی گچ و آهکهای مورد نیاز ساختمان را هم از اصفهان به سنندج بردهاند. این ساختمان در خیابان صلاحالدین ایوبی ساخته شده است.
لوکیشن عمارت امجدالاشرف روی گوگل مپ
عمارت مشیر دیوان
یکی دیگر از عمارتهای زیبا و دوستداشتنی شهر سنندج مشیر دیوان است. این عمارت به دستور میرزا یوسف مشیر دیوان ساخته شد. معماری ساختمان کاملا ترکیبی از معماری اروپایی ایرانی است.
ساختمان هفت حیاط مجزا و آبنمای خاص و متفاوت دارد. این عمارت سالهای سال استانداری سنندج هم بوده است.
برای دسترسی به عمارت مشیردیوان میتوانید از همان خانه سالار سعید یا موزه سنندج به سمت چهار راه خیابان امام بروید و اولین خروجی سمت چپ خیابان امام را پیاده تا عمارت مشیر دیوان طی کنید.
لوکیشن عمارت مشیر دیوان روی گوگل مپ
عمارت ملک التجار
مثل مشهد و اصفهان، سنندج هم یک ساختمان با عنوان عمارت ملک التجار دارد که متعلق به دوران قاجاریه است. ساختمانی بسیار بزرگ در خیابان امام خمینی فعلی که البته دسترسی به آن برای عموم آزاد نیست.
این ساختمان در تملک میراث فرهنگی است و به دلیل تخریبهای صورت گرفته از حدود ده سال پیش تاکنون در حال بازسازی است.
لوکیشن عمارت ملکالتجار روی گوگل مپ
عمارت وکیلالملک
عمارت وکیل الملک، ساختمانی بسیار قدیمی و البته بازسازی شده متعلق به خانواده وکیلی است. دسترسی به این ساختمان از خیابان کشاورز سنندج امکانپذیر است. جالب است بدانید قدمت این بنا به دوره زندیه برمیگردد.
در دوره زندیه دستور ساخت عمارت به دست حاج محمد رشید بیگ وکیل امضا شد و در دوره قاجاریه به دست امان الله خان بخشهای جدید به آن اضافه و ساختمان اصلی و قدیمی بازسازی شد. این عمارت کنار پارک سپیدار سنندج قرار گرفته است.
لوکیشن عمارت وکیلالملک روی گوگل مپ
خانه آصف وزیری
عمارت آصف وزیری که ساختمانی متعلق به دوره صفویه است که در سال ۱۳۷۵ به ثبت ملی رسیده است. این عمارت بسیار زیبا و کامل، اکنون بهعنوان موزه مردمشناسی کردستان استفاده میشود و بخشی از پروژه مردم کرد این اقلیم است. زیبایی و چشمنوازی عمارت آصف فقط با بازدید از این ساختمان قابل درک است.
دیوارهای آجری ساختمان درونی، آن را کاملا از سرما محفوظ میکنند و با سنگ و کاشی تزیین شدهاند. این خانه فضایی گرم و دیدنی را پیش چشمان بازدیدکنندگان قرار میدهد. برای بازدید از این عمارت کافیست بعد از بازدید از موزه سنندج یا خانه حبیبی به خیابان امام رفته و سر چهارراه سمت چپتان را نگاه کنید.
لوکیشن خانه آصف وزیری روی گوگل مپ
کاخ دژ زیویه
سالها پیش حدود ۵۰ کیلومتر بعد از سقز به سمت غرب استان، کنار روستایی به نام زیویه، تپهای باستانی کشف شد که محل قلعه یا دژ مستحکمی متعلق به دوره مادها بود. این دژ که ۷۰۰ سال قبل از میلاد محل حکمرانی حاکمان ماد بر منطقه بود یکی از مهمترین آثار کشف شده از دورههای قبل از هخامنشی محسوب میشود.
کاخ دژ، قلعهای پر از نبوغ معماری و ساختمانسازی و آثار تاریخی که یکی از آنها رایتون یا کله قوچ طلایی است. در محدوده این قلعه امکانات تفریحی خاصی نیست، اما برای استفاده از خدمات رفاهی میتوانید به روستای زیویه نزدیک قلعه بروید.
لوکیشن کاخ دژ زیویه روی گوگل مپ
قلعه امام مریوان
اگر به جنوب شرق مریوان کنار جاده مرزی باشماق نگاه کنید، حتما کوههای بلندی را میبینید که یکی از آنها قله امام یا ایمام است. قله ۱۶۰۰ متری که در دوره صفویه روی آن قلعهای بزرگ ساختند تا مشرف به دشتهای اطراف و شهر مریوان محل حکومت باشد.
این قلعه که به واسطه گذشت زمان تقریبا تخریب شده است و فقط پی و بخشی از آب انبارش باقیمانده، زمان اردلانها و صفویه اهمیت بسیار زیادی داشته است.
لوکیشن قلعه امام مریوان
قلعه قدیمی بیجار
کنار روستای کوچک حدود ۱۰۰ نفره حسن آباد بیجار، قلعهای قدیمی متعلق به دوره پهلوی آرام گرفته که تماما از خشت و گل است.
لوکیشن قلعه قدیمی بیجار روی گوگل مپ
قلعه قمچقای
یکی از جاذبههای گردشگری، تاریخی و طبیعتگردی کردستان قلعه قمچمقای است. قلعهای بسیار قدیمی تقریبا متعلق به دوره مادها که هرچه از عظمت و اهمیت تاریخی آن بگوییم کم است. این قلعه رو و زیر مرتفعترین کوههای دره پادشاهان نزدیک شهر بیجار ساخته شده است.
دیوارههای قلعه ارتفاعی نزدیک به ۲۰۰ متر دارند و بخش بزرگی از زیر قلعه یعنی دل کوه برای ساخت آب انبار کندهکاریشده است. با توجه به کتیبههای پیدا شده، مورخان قدمت این قلعه را به ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح نسبت میدهند.
برای دسترسی به این قلعه باید از شهر بیجار به سمت شمال و روستای قمچمقال حرکت کنید. فاصله روستا تا بیجار حدود ۶۵ کیلومتر است؛ اما برای رسیدن به قلعه هم باید کیلومترها پیاده و کوهنوردی کنید.
پیشنهاد میکنیم حتما قبل از شروع پیادهروی نکات مهم را از مرکز محیطبانی قمچمقای بپرسید، زیرا این منطقه تحت حفاظت سازمان محیط زیست است.
لوکیشن قلعه قمچقای روی گوگل مپ
چنگیز قلعه
کنار روستای چنگیز قلعه با فاصله ۷ کیلومتری بیجار، قلعهای قدیمی از خشت و آهک ساخته شده که به چنگیز قلعه مشهور است. مشهور است که بعد از حمله مغول به ایران، چنگیز بالای شهر بیجار ساکن میشود و دستور ساخت قلعهای در ضلع غربی این شهر را میدهد.
البته از آنجا که این داستان بیشتر به دلیل اسم این قلعه گفته شده، نمیتوان به آن استناد کرد.
لوکیشن چنگیز قلعه بیجار روی گوگل مپ
برج آجری اشقون بابا
برج آجری باباشاه یا آشقون بابا در روستای علیشاه بیجار قرار دارد. برجی قدیمی متعلق به قرن پنج و شش هجری قمری که احتمالا با توجه به مصالح و نوع معماری که دارد متعلق به دوران سلجوقی و بازسازی شده دوره صفوی است.
روستای علیشاه تا بیجار تقریبا ۱ ساعت یا ۶۰ کیلومتر فاصله دارد.
لوکیشن برج آجری آشقون بابا روی گوگل مپ
برج اوچ گنبدخان
برج اوچ گنبدخان یکی از جاذبه های گردشگری سنندج و کردستان با فاصله ۶۲ کیلومتری از شهر بیجار است. این برج کنار روستایی با همین اسم ساخته شده. قدمت برج را تا دوره صفویه تخمین زدهاند، اما مهمترین ویژگی برج معماری و نوع ساخت آن است. برج بهصورت گرد با دیوارهای ۹۰ سانتیمتری طوری طراحی شده که سقفی گنبدی شکل داشته باشد.
لوکیشن برج اوچ گنبدخان روی گوگل مپ
حمام شیشه
حمام شیشه یکی از جاذبه های گردشگری سنندج و کردستان است. ساختمانی بسیار قدیمی و دیدنی پر از نکات خاص معماری که متاسفانه در حال نابودی است. این حمام از نظر معماری و نوع طراحی خزینهها، مصالح استفاده شده در آن و… اهمیت بسیار زیادی دارد.
حمام شیشه نزدیک پل ویسی در بلوار کردستان سنندج قرار دارد؛ اما بازدید از آن از سال ۹۴ به بعد امکانپذیر نیست. متاسفانه با اینکه حمام در سال ۹۳ به طور کامل بازسازی شد با عبور فاضلاب شهری سنندج از کنار حمام و نزدیک شدن نم به دیوارههای آنجا از چند ماه بعد تکهتکه گچ و شیشههای کار شده در دیوارهای تخریب شده است.
لوکیشن حمام شیشه روی گوگل مپ
حمام حاج صالح
حمام حاج صالح یکی از آثار بهجامانده از دوران صفویه و زندیه است. ساختمانی بسیار زیبا و کامل که تقریبا تمام جزئیات حمامی اعیانی و عمومی قدیم را دارد. این ساختمان توسط حاج صالح که یکی از رجال به نام شهر سقز بوده است خریداری شده و از آن دوران بهعنوان حمام و در دوران پهلوی بهعنوان زورخانه مورد استفاده قرار گرفته است.
بعد از انقلاب ساختمان حمام توسط میراث فرهنگی خریداری و مرمت شد تا بنا بهعنوان موزه تاریخی استفاده شود. برای بازدید از حمام کافیست به خیابان ولیخان سقز بروید و اول خیابان تابلوهای حمام را دنبال کنید.
لوکیشن حمام حاج صالح روی گوگل مپ
حمام خدری
یکی از آثار ثبت ملی شده شهر بانه حمام خدری در خیابان امام خمینی است. حمامی قدیمی متعلق به دوره قاجار و پهلوی که به چشمههای زیرزمینی بانه متصل بوده است. این حمام سال ۸۱ ثبت ملی شده است.
لوکیشن حمام خدری روی گوگل مپ
حمام خان
کنار میدان انقلاب و بین خیابانهای طالقانی و انقلاب، حمامی قدیمی به نام حمام خان، یا پیرظهیری قرار دارد. ساختمانی متعلق به دوره امان الله خان والی کردستان که ساخت آن سال ۱۲۲۰ به اتمام رسیده است.
ساختمان این حمام را هرچه ببینید کم است. سقفهای طاقوچشمهای با آهککاریهای متعدد و تزیین شده با کاشی و رنگ و کف ساختمان با مرمر فرش شده. این حمام یکی از بناهای زیبا و مرمت شده است که هماکنون به تملک سازمان میراث فرهنگی درآمده است.
لوکیشن حمام خان روی گوگل مپ
تپه قلعه ننه
یکی از تپههای باستانی غرب استان کردستان تپه ننه در ۱۵ کیلومتری جنوب مریوان است. تپهای قدیمی که آثار زندگی قبل از میلاد تا دوران معاصر در آن یافت شده است.
لوکیشن تپه قلعه ننه روی گوگل مپ
تپه ترخان آباد
تپه ترخان آباد در جنوبیترین نقطه شهر مریوان است و یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان محسوب میشود. قدمت این تپه به دوره ساسانیان و اشکانیان برمیگردد. تپه ترخان آباد در دل شهر مریوان است و میتوان با دورزدن خیابانهای اطرافش، آن را مشاهده کرد.
لوکیشن تپه ترخان آباد روی گوگل مپ
تپه چغا
بین جاذبه های گردشگری کردستان یک تپه تاریخی مشهور دیگری هم هست که در شهرستان بیجار، کنار روستای دارغیاث قرار دارد. این تپه که قدمتش مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد است تقریبا ۲۵ کیلومتر تا شهر بیجار فاصله دارد.
لوکیشن تپه چغا روی گوگل مپ
پل گاران
پل آجری سنگی گاران یا کردلان یکی از پلهای تاریخی کردستان از جاذبههای گردشگری این استان محسوب میشود. این پل در دوره ساسانیان ساخته شده. در دوران حکومت اردلان مورد بازسازی قرار گرفته است.
این پل ایجاد شده تا مسیر سنندج به مریوان را از روی رودخانه هموار کند و یکی از اصلیترین راههای دسترسی بوده است. بعد از سال ۱۳۲۰ مسیرهای جدید جایگزین این پل شدند و پل صرفا ماندگار مانده است. این پل ده کیلومتر تا مریوان در جاده گاران ـ تیژتیژ فاصله دارد.
لوکیشن پل گاران روی گوگل مپ
پل فرهاد آباد
از جاهای دیدنی قروه میتوان به پل فرهاد آباد اشاره کرد. پلی آجری و قدیمی که فقط در دو دوره زندیه و قاجاریه مورد بازسازی قرار گرفته است. این پل ۴۵ کیلومتر تا شهر قروه کردستان فاصله دارد. بیشتر کارشناسان باتوجه به معماری سازه پل را متعلق به دوران صفویه میدانند، اما شواهد زیادی در خصوص این پل وجود ندارد.
لوکیشن پل فرهاد آباد روی گوگل مپ
پل شیخ
یکی از بهترین پلهای تاریخی استان کردستان، پل شیخ است که روی رودخانه قشلاق نزدیک روستای باباریز ساخته شده. قدمت سازه به دوران قاجار برمیگردد و از نظر کاربری هنوز روستاییها و بومیان منطقه از آن استفاده میکنند.
برای دسترسی به این پل باید از غرب سنندج به سمت روستای باباریز حرکت کنید. لازم به ذکر است که حرکت خودرو روی پل مجاز نیست و به این منظور سالهاست پلی دیگر در ادامه جاده آسفالت منتهی به روستا ساخته شده است. علت نامگذاری پل شیخ به دلیل تلاش شیخ شکرالله شهبازی است که باعث مرمت پل در گذشته شده است.
لوکیشن پل شیخ روی گوگل مپ
پل صلوات آباد
رودخانه قزل اوزون یکی از رودهای پرآب ایران است که در دوره صفویه برای عبور و مرور مردم روستای صلوات آباد و دیگر روستاهای شهرستان بیجار، پلی سنگی آهکی روی آن ساختهاند. این پل طویل ۹ دهانه دارد که عرض هرکدام باتوجهبه موقعیت توپوگرافی متفاوت است.
لوکیشن پل صلوات آباد روی گوگل مپ
پل تاریخی قشلاق
یکی از جاذبههای گردشگری اصلی شهر سنندج، پل قشلاق است. پل در دوره صفویه ساخته شده و دورههای مختلفی مثل زندیه، قاجاریه و آخرین دوره سال ۱۲۸۹ در حکومت ناظم الایاله میرزا غلام حسین خان مورد بازسازی قرار گرفته است.
از ویژگیهای بارز پل میتوان به دهانههای دقیق و خطی بودن آن اشاره کرد. ارتفاع این پل در بیشترین حالت ۶ متر از کف رودخانه است. برای دسترسی به آن کافیست از مسیر همدان که به سنندج وارد میشوید، هنگام عبور از رودخانه قشلاق سر برگردانید به سمت راست و یکی از زیباترین مناظر شهر سنندج را مشاهده کنید.
لوکیشن پل قشلاق روی گوگل مپ
موزه تاریخ طبیعی
موزه تاریخ طبیعی یا همان حیاتوحش کردستان در سال ۸۱ در سنندج افتتاح شده است. این موزه محل نگهداری و نمایش گونههای جانوری مختلف خطه کردستان بوده و هر روز در ساعات اداری پذیرای گردشگرانی است.
این موزه شامل سه بخش اصلی جانورشناسی، زمینشناسی و آکواریوم میشود. اگر به بازدید از موزه علاقه دارید، کافیست سری به اداره کل حفاظت از محیط زیست کردستان در بلوار گریاشان بزنید.
لوکیشن موزه تاریخ طبیعی روی گوگل مپ
سنگ نبشته اورامان
کوه زینانه در ۴۵ کیلومتری کامیاران و ۵۰۰ متری روستای تنگیور قرار دارد که روی صخرهای از آن سنگ نبشته اورامان را میتوان مشاهده کرد. سنگ نبشتهای بسیار قدیمی متعلق به تمدن آشور که سالهایسال است گردشگران و باستانشناسان به دنبال بررسی آن هستند.
این کتیبه ابعادی حدودا ۱۲۰ در ۱۲۰ سانتیمتری دارد و در ۵۰ سطر متنهای در ستایش خداوند و خودشان نوشتهاند.
لوکیشن سنگ نبشته اورامان روی گوگل مپ
آرامگاهها و جاذبههای مذهبی کردستان
اگر با دقت بیشتری به فرهنگ و بحث گردشگری استان کردستان نگاه کنیم خواهیم یافت که مراسمهای فرهنگی و بزرگداشتهای مختلف طوری در زندگی روزمره این مردم نفوذ دارد و حالا تبدیل به یک فرهنگ غالب شده است.
مراسمهایی بسیاری هستند که عموما در زیارتگاههای موجود در کردستان به نیتهای متفاوت برگزار میشوند. در ادامه بخشی از مقبره یا زیارتگاههای معروف کردستان را معرفی کردهایم که پر از فرهنگهای جذاب فولکلوریک هستند.
مسجد و زیارتگاه هاجر خاتون
زیارتگاه و مسجد هاجر خاتون یکی از جاذبه های مذهبی گردشگری سنندج کردستان است. آرامگاهی متعلق به خواهر امامرضا و فرزند اما موسی کاظم. این فرد در سفر امام و خانواده در این نقطه فوت کرده و همینجا به خاک سپرده شده است.
بنای این آرامگاه به همت شیخ شکرالله و باتوجهبه قواعد و معماری مرسوم خطه کردستان ساخته شده است. برای بازدید و زیارت هاجرخاتون کافیست نبش چهارراه چهارباغ و خیابان طالقانی سمت راستتان را جستوجو کنید.
لوکیشن مسجد هاجر خاتون روی گوگل مپ
کلیسای سنندج
موزه فعلی یا کلیسا و عبادتگاه مسیحیان یکی از بناهای تاریخی بهجامانده از کوچ ارامنه و زندگی بخشی از آنها در شهر سنندج است. این کلیسا در محله آغهزمان یکی از محلههای مسیحینشین سنندج خودنمایی میکند.
البته لازم به ذکر است که سالها پیش آخرین خانواده مسیحی از سنندج کوچ کرده و دیگر در این شهر از این کلیسا بهعنوان عبادتگاه استفاده نمیشود، اما ساختمان، نوع معماری و بیشتر تزیینات آن به همت نگهبان کلیسا هنوز پابرجاست.
این کلیسا متعلق به دوره صفویه و شاه عباس دوم است. دیوارهای و ستونهای آجری و طاق و چشمههای گچی، عمده معماری و مصالح به کار رفته در این کلیساست. شما میتوانید بعد از ورود به محله آغهزمان به خیابان نمکی، کوچه کلیسا رفته و با ورود به این بنا حالوهوای جدیدی از مذهبی متفاوت در سنندج را تجربه کنید.
لوکیشن کلیسای سنندج روی گوگل مپ
امامزاده پیر عمر
امامزاده و مسجد پیر عمر یکی از بناهای مذهبی تاریخی سنندج است که به گواه تاریخ مدفن یکی از فرزندان امام علی به نام سیدعبدالصمد است. ساختمان این بنا متعلق به دوره اردلانهاست. از آنجا که تعدادی از مشاهیر و بزرگان سنندج نیز به خاک سپرده شدهاند، این امامزاده همواره موردتوجه مردم سنندج بوده است.
در طول زمان، بخشهای زیادی به این امامزاده اضافه شدهاند که از نظر معماری یکپارچگی در ساخت آن کاملا رعایت شده است. کل بنا با مصالحی مثل آجر و گچ ساخته شده و سقف آن به صورت طاق و چشمهای گرفته شده است.
لوکیشن امامزاده پیرعمر روی گوگل مپ
بقعه پیر خضر
روستای قباسرخ یکی از روستاهای دورافتاده و قدیمی شهرستان بیجار است که کنار خودش آرامگاه پیر خضر را دارد. آرامگاهی متعلق به پیرمردی دانا وسط دشتهای کردستان که متعلق به دوره صفویه بوده و یکی از جاهای دیدنی کردستان است.
لوکیشن بقعه پیر خضر روی گوگل مپ
مقبره پیر شالیار
مقبره پیرشالیار در روستای اورامان تخت قرار دارد. سید مصطفی یا پیرشالیار یکی از نوادگان امام جعفرصادق فردی بابصیرت و عارف مسلک بوده. درباره او داستانهای متفاوتی ذکر میشود و مردم اورامانات توجه خاصی به او دارند. همین مسئله باعث شده مقبره پیرشالیار در عین سادگی همیشه شلوغ و پرتردد باشد.
مراسم بومی کومسای کردها در نیمه اردیبهشت و بهمن ماه و به پاس کرامتهای همین پیرشالیار اجرا میشود. این مراسم که سالهاست بین عموم گردشگران نیز رواج پیدا کرده در سه روز میانی ماه اردیبهشت اجرا میشود.
لوکیشن بقعه پیر شالیار روی گوگل مپ
جاذبههای تفریحی کردستان
از طبیعتگردی و گشتوگذار در موقعیتهای تاریخی که بگذریم نوبت به کمی تفریح و خنده و شادی میرسد. اینجا تازه با اخلاق و شخصیت دوستداشتنی قوم کرد روبهرو خواهید شد. مردمی بسیار خندهرو و خونگرم که از هر لحظه برای خنده و شوخی استفاده میکنند. البته احترام به هم نوع ویژگی مشترک تمام کردهای دنیاست.
سینمای روباز سنندج
یکی از جاذبه های گردشگری جذاب کردستان سینما روباز سنندج یا سینما آبیدر سنندج است. سینمایی ۱۰ هزار نفری و البته عجیبوغریب برای مردم دیگر شهرستانها. این سینما در دامنه کوه آبیدر، کوه تفریحی مردم سنندج ساخته شده. پرده بسیار بزرگ با ابعاد ۲۵ در ۱۲ متر دارد و صدای فیلم و مستندهایش با رادیو روی موج FM قابل شنیدن است.
برای دسترسی به سینما که هر شب ساعت ۹ فیلمی نمایش میدهد باید به پارک آبیدر رفته و با خودرو از کمربندی بعد از پرداخت هزینه پارکینگ وارد محوطه سینما شوید. البته ترجیحا با خودرو.
لوکیشن سینمار روباز سنندج روی گوگل مپ
منطقه تفریحی قمچیان
یکی از موقعیتهای مناسب کردستان برای چند ساعت دورهمی در دل طبیعت با خانواده و بدون دغدغه، منطقه تفریحی طبیعی قمچیان است. دشت و تپههای سرسبز و بسیار دیدنی پر از آبشار و چشمههای مختلف که از زیر زمین یا دل کوه روی زمین جاری میشوند.
این منطقه در جاده سقز ـ مریوان نزدیک همان آبشار معروف گویله قرار گرفته و همیشه پر از مسافر یا مردم محلی است که قصد تفریح و استراحت دارند.
لوکیشن منطقه تفریحی قمچیان روی گوگل مپ
پیست اسکی سقز
پیست اسکی سقز یا پیست اسکی وزنه یکی از موقعیتهای تفریحی گردشگری دوستداشتنی کردستان است که به تجهیزات مورد نیاز اسکی حرفهای نیز مجهز شده است. این پیست در جاده بانه سقز و در دامنه ضلع شمالی کوه وزنه احداث شده است.
پیست سقز حداقل ۶ ماه سال پوشیده از برف و آماده خدمترسانی است.
لوکیشن پیست اسکی سقز روی گوگل مپ
پیست اسکی بینالمللی نسار
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری زمستانی کردستان پیست اسکی نسار است که به دلیل نوع ساخت، طول و پارامترهای فنی میتوان بازیهای بینالمللی و کشوری را نیز در آن برگزار کرد. این پیست در دامنه کوه نسار که شمال غرب بیجار واقع شده احداث شده است.
کل مجموعه مجهز به تلهسیژ ۱۳۰۰ متری هم هست.
لوکیشن پیست اسکی نسار روی گوگل مپ
پارک آبیدر
اگر سنگ و کوهها میتوانستند حرف بزنند، کوه آبیدر حتما داستان مهیجی از مردم سنندج داشت. این کوه سالهاست که محل اصلی تفریح و تفرجگاه سنندجیها محسوب میشود. همین مسئله باعث شده مسئولان سنندج به فکر تقویت و بازسازی محوطه پارک بیفتند.
ساخت تلهکابین و رستوران و مهمانسرا به اضافه محوطه امن برای برپایی چادر و ساخت سرویسهای بهداشتی در دامنه کوه و… از جمله خدماتی است که به مرور زمان به این مجموعه اضافه شده است.
لوکیشن پارک آبیدر روی گوگل مپ
پارک کوهستانی دوکانان
پارک کوهستانی دوکانان تفرجگاه و محل گردهمایی مردم بانه است. هر آخر هفته کسانی که علاقهمند به زیارت پیرمراد هستند راهی دوکانان میشوند و البته مسافران نیز اغلب به همین پارک رجوع میکنند.
پارکی کوهستانی در دامنه آربابا کوه که منظرههای بینظیری از شهر بانه را پیش رویتان قرار میدهد. این پارک از نظر امکانات رفاهی مناسب اسکانهای یک یا دو شبه است. محل برپایی چادر، سرویس بهداشتی، فروشگاه مواد غذایی و پارکینگ از جمله خدمات رایج موجود در پارک کوهستانی دوکانان است.
لوکیشن پارک کوهستانی دوکانان روی گوگل مپ
پارک الغدیر بیجار
بعد گذر از میدان هفت شهید و ورود به بیجار از جاده زنجان، اولین محل مناسب برای استراحت پارک الغدیر است. پارک و تفرجگاهی بسیار بزرگ با طراحی زیبا و امکانات کافی برای اسکان موقت مسافران. این پارک از نظر موقعیت مکانی دسترسی خوبی به خدماتی مثل پمپ سوخت فروشگاههای خرید سرویس بهداشتی و پارکینگ دارد.
لوکیشن پارک الغدیر بیجار روی گوگل مپ
پارک ملت سنندج
پارک ملت سنندج پاتوق بیرون رفتنهای شبانه، پیادهرویهای صبحگاهی، تفریح و خنده و شوخی بچهها و آخر هفته خانوادههاست. پارک بسیار بزرگ و شیبداری کنار بلوار پاسداران سنندج که پر از امکانات تفریحی و رفاهی است.
این پارک شهربازی تازهساختی هم دارد و برای مسافران نوروزی، یکی از بهترین جاهای دیدنی کردستان به حساب میآید. امکان اسکان نوروزی در این پارک هم فراهم است.
لوکیشن پارک ملت روی گوگل مپ
پارک کوثر سقز
کوثر اسم پارکی در نوار ساحلی رودخانه سقز است. پارکی بسیار دلنشین با مناظر دوستداشتنی بزرگ و با امکانات مناسب مسافرانی که میخواهند شبی کنار رودخانه سقز باشند.
برای دسترسی به این پارک کافیست سراغ خیابان دانشجو سقز بروید. این پارک در امتداد خیابان دانشجو احداث شده است. در پارک کوثر دغدغه پارک خودرو یا استفاده از سرویس بهداشتی یا سرگرمی کودکان را نداشته باشید، زیرا تمام موارد گفته شده اطراف و داخل پارک در نظر گرفته شده است.
لوکیشن پارک کوثر روی گوگل مپ
پارک جنگلی کشاورز
کنار بلوار بسیج مستضعفین شهر سنندج پارکی جنگلی با امکاناتی مثل آلاچیق، نور و سرویس بهداشتی مهیاست تا استراحت کنید. البته مد نظر داشته باشید که در این پارک شرایط برای مراقبت از خودرو نیست و بهتر است خودرو را در پارکینگهای اطراف پارک قرار دهید.
لوکیشن پارک جنگلی کشاورز روی گوگل مپ
پارک کوهستانی پیرمراد
کوه آربابا پارک تفریحی پیرمراد قرار دارد که محل مناسبی حتی برای سکونت چند روزه شماست. اینجا محل دفن پیرمراد هم هست که مردم شهر بانه ارادت خاصی به او دارند.
لوکیشن پارک کوهستانی پیرمراد روی گوگل مپ
پارک ساحلی زریوار
کنار دریاچه زریوار، پارکی ساحلی ساخته شده است که هرچه از زیبایی و خوبیاش تعریف کنیم، کم است. پارکینگ بزرگ، برقکشی، خدمات رفاهی، سرویس بهداشتی، وسایل تفریحی و بازی کودکان و اسکلههای قایقسواری در دریاچه زریوار از امکانات این پارک ساحلی است.
هتل دریاچه در بالای تپه کنار پارک قرار دارد و آماده پذیرش مسافران عزیزی است که قصد سفر به مریوان را دارند. این هتل چشمانداز زیبایی از دریاچه، منظره نیزارهای اطراف و روستاهای پشت آن را پیش روی شما قرار میدهد.
لوکیشن پارک ساحلی زریوار روی گوگل مپ
مراکز خرید کردستان
نوبت به خرید سوغات و توشه برگشت از کردستان که میشود همه میدانند که چه چیز را از کجا و چرا باید بخرند. بازارهای سراسر تنوع پر از اجناس خارجی و داخلی با قیمتهای بسیار ارزانتر از مرکز شهرستانهای دیگر.
کردستان برای خرید سوغات حرف ندارد. از لباس و خوراکیهای مختلف گرفته تا وسایل مصرفی و… همه را میتوان در این شهر یافت.
بازار سنندج
مثل تمام شهرهای ایران، سنندج نیز بازاری تاریخی و قدیمی در مرکز شهر دارد. بازاری خطی و مستطیل شکل سرپوشیده با حجرههای آجری و قدیمی که الحق هنوز سالم و زیباست.
سنندج به دلیل دوری از مرکز کشور هنوز فضای بومی خود را دارد. مردم شهر و روستاهای اطراف هنوز کیلومترها طی میکنند تا با حضور در بازار سنندج مایحتاج ماهانه خود را بخرند. در این بازار که یکی از جاهای دیدنی کردستان است، رنگ، زیبایی، عطر اجناس، لطافت، مهربانی و دوستی را باهم درک خواهید کرد.
لوکیشن بازار سنندج روی گوگل مپ
بازار بیجار
بین بازارهای کردستان شاید سالمترین و زیباترین بازار، بازار شهر بیجار باشد. سقفهای طاق و چشمهای آجری بسیار دوستداشتنی، محیطی جذاب ایجاد کرده که فکر نکنم هرگز مشاهده کرده باشید.
زیبایی این بازار به پهن بودن محیط رفتوآمد مردم است. قشنگ اندازه یک بازار سنتی شهرهای بزرگ دیگر بین حجرههای دو سمت کوچه بازار فاصله است. قدمت این بازار به دوره اردلانها در کردستان برمیگردد و برای دسترسی به آن کافیست از خیابان شهدا یا اردلان گذر کنید تا ورودیاش را ببینید.
لوکیشن بازار بیجار روی گوگل مپ
بازارچه مرزی مریوان
بازارچه مرزی باشماق، یا بازارچه مرزی مریوان ۱۵ کیلومتر از دریاچه زریوار فاصله دارد. بازارچهای قدیمی که به دلیل همجواری با مرز کردستان عراق، وسایل و محصولات مختلفی در آن فروخته میشود. البته حتما باید مراقب باشید که اجناس از نظر اصل یا فیک بودن کنترل شود.
درصورتیکه قصد رانندگی تا مرز باشماق را ندارید که پیشنهاد میدهیم حتما بروید، زیرا مسیر بازار از کنار دریاچه میگذرد و درواقع جاده ساحلی است. میتوانید از بازارچههای داخل شهر مریوان هم اجناس خارجی مثل پوشاک و… را بخرید.
لوکیشن بازار مرزی مریوان روی گوگل مپ
بازار سقز
اگر قصد خرید لوازم دست اول از عراق و ترکیه را دارید، حتما سراغ بازار تاریخی سقز بروید که یکی از بهترین بازارهای کردستان است. این بازار از قدیمالایام محل تبادل کالای خارجی با ایران بوده است. بازرگانان با خرید وسایل از این بازار اجناس مورد نیاز کل کشور را تامین میکنند.
جز بحث اقتصادی، بازار سقز از نظر تاریخی و معماری نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. این بازار از چند بخش تشکیل شده که قدیمیترین آن متعلق به دوره صفویه و جدیدترینش متعلق به دوره قاجار است. بخشهای مختلف بازار مثل حمام و… در حال بازسازی است.
لوکیشن بازار سقز روی گوگل مپ
پاساژ خدری بانه
یکی از قدیمیترین پاساژهای خریدوفروش کالا، علیالخصوص کالاهای برقی خانگی و ظرفوظروف، پاساژ خدری در بانه است. این پاساژ قدیمی در بلوار شهدای بانه است که از هرکس بپرسید، حتما آدرس دقیقش را به شما خواهد گفت.
لوکیشن پاساژ خدری روی گوگل مپ
مراکز خرید و پاساژهای بانه
احتمالا میدانید که بانه شهری مرزی و قدیمی ایران است. شهری مرزی که از همان ابتدا احداث و رشد محل خریدوفروش کالاهای قدیمی و دوستداشتنی شد. این شهر پر از مغازههای کوچک و بزرگ است. پیشنهاد میکنیم اول خوب در پاساژهای بانه بگردید و سپس با مقایسه اجناس و بررسی آنها از نظر سلامت و کیفیت، خرید کنید.
توصیههایی برای سفر خاطرهانگیز به جاهای دیدنی کردستان
کردستان دیار مردم غیور، خونگرم، بسیار مهربان و ساده است. یکدلی بهترین هدیه به مهماننوازی مردم این دیار است. طبیعت این استان جزو میراث ملی برای کل کشور است. سه دریا و دریاچه بزرگ ایران از رودخانههای این دیار سیراب میشود پس حتما مراقب طبیعت این دیار باشید.
- برای سفر به کردستان حتما باید خودرو سالم و سرحالی داشته باشید. اغلب مسیرهای این استان کوهستانی و پر شیب است.
- پیشنهاد میکنم حتما زمانی در حد یک یا دو هفته برای سفر آزاد کنید تا با خیال راحت کل استان را بگردید.
- بهترین زمان سفر به این دیار اواخر بهار و اوایل تابستان است؛ یا اواخر تابستان و اوایل پاییز تا هوای معتدل با گرما و سرمای کنترل شده ببینید.
در نهایت نگران هیچچیزی نباشید. در بازدید از جاهای دیدنی کردستان، هرجا به مشکل برخوردید، میتوانید روی کمک مردم خونگرم کردستان حساب کنید.
گردآوری شده از علی بابا