شرکتهای فناوری میگویند استفاده از آثار دارای کپیرایت برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی کلید موفقیت آمریکا بود. اما هنرمندان خواهان محافظت از آثار خود هستند.
«ناتاشا لیون»، شب تا صبح را بیدار ماند و با خشم برای «کیت بلانشت»، «ران هاوارد» و هر کسی که در هالیوود میشناخت پیامک ارسال کرد و تماس گرفت تا از آنها بخواهد نامه خود به دولت ترامپ را امضا کنند. دولت آمریکا به زودی «برنامه اقدام در حوزه هوش مصنوعی» را منتشر خواهد کرد؛ سندی که میتواند بر نحوه اعمال قوانین کپیرایت ایالات متحده در آموزش مدلهای زبانی بزرگ تأثیر بگذارد.
توجیه با ابزار امنیت ملی
شرکتهای فناوری میگویند برای آموزش مدلهای آنها و همگامی با چین در رقابت جهانی هوش مصنوعی که پیامدهای حیاتی برای امنیت ملی دارد به این دادهها نیاز دارند. اما «لیون» و جامعه هنری هالیوود نظر دیگری دارند؛ دسترسی بدون محدودیت هوش مصنوعی به فیلمها، برنامههای تلویزیونی و اجراهای بازیگران، ارزش آنها را نابود خواهد کرد. او در مصاحبهای درباره آن شب در ماه مارس گفت: «در مقطعی، گوشی من شروع به دود کردن کرد!» او توانست بیش از ۴۰۰ امضا برای نامه خود جمعآوری کند.
لیون گفت: «نگرانی اصلی من این است که مردم برای حاصل عمر خود دستمزد بگیرند.» او شریک استودیوی جدیدی به نام «Asteria» است که از هوش مصنوعی مولدی استفاده میکند که فقط با دادهها و تصاویر آموزش دیده که با اجازهی صاحبان اثر تهیه شده است. روشی که او میخواهد به یک رویهی استاندارد تبدیل شود.
خالقان آمریکایی کمپینی راه اندازی کردند تا در برابر استفادهی بدون اجازه یا پرداخت از آثار آنها مقاومت کنند و مانع سوءاستفاده از دارایی فکر خود شوند.
بر اساس گفتههای منابع مطلع، «باب ایگر»، مدیرعامل شرکت دیزنی و «هوراسیو گوتیرز»، مدیر حقوقی این شرکت، اخیراً با مقامات کاخ سفید دیدار کردند تا نگرانیهای خود درباره مدلهای هوش مصنوعی را که ممکن است به حقوق مالکیت فکری شرکت آسیب بزنند، مطرح کنند. دیزنی و یونیورسال وابسته به کامکست، بهتازگی از شرکت Midjourney به دلیل استفاده غیرمجاز از آثار دارای کپیرایت آنها برای آموزش یک تولید کننده تصویر هوش مصنوعی شکایت کرده است. این شرکت به درخواستها برای اظهارنظر پاسخ ندادند.
نبرد بر سر تبیین قوانین
این نبرد میان غولهای فناوری و بسیاری از شرکتها و هنرمندان برجسته خلاق ایالات متحده، هم در واشنگتن و هم در دادگاهها در حال شکلگیری است. آنچه در خطر است، میلیاردها دلار و همچنین سوابق حقوقی که ممکن است آینده هوش مصنوعی و قوانین کپیرایت آمریکا را تعیین کند.
اگرچه این نبرد هنوز پایان نیافته، اما برخی در صنایع خلاق نگران این هستند که برای جلوگیری از پیشروی هوش مصنوعی خیلی دیر شده باشد.
«جاشوا لوین»، پژوهشگر اندیشکدهی بنیاد نوآوری آمریکا میگوید: «در واقع دارند برای تعیین اینکه چه کسی کنترل و هدایت نسل بعدی توسعهی فناوری را در اختیار خواهد داشت، میجنگند.»
به گفته برخی منابع آگاه، مقامات دولت هنوز مطمئن نیستند که اقدامی انجام دهند یا نه؛ زیرا پیچیدگیهای حقوقی و پیامدهای سیاسی در جانبداری از هر طرف وجود دارد. انتظار میرود «برنامه اقدام» در همین ماه منتشر شود. قضات در هفته گذشته، در بخشهایی از دو پرونده جداگانه به نفع متا پلتفرمز و Anthropic رأی دادند. آنها حکم دادند که استفاده از محتوای دارای کپیرایت برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی، وقتی که آن محتوا به شکلی کاملاً متفاوت تبدیل شده، استفاده منصفانه محسوب میشود.
«دیوید سَکس»، مشاور ارشد هوش مصنوعی کاخ سفید، در پادکستی گفت: «خیلی مهم است که به تعریفی منطقی از استفاده منصفانه برسیم، مثل همان چیزی که قاضی در پرونده Anthropic ارائه کرد؛ چون در غیر این صورت، رقابت هوش مصنوعی را به چین خواهیم باخت.» هرچند که برخی بخشهای دیگر احکام، به نفع صاحبان کپیرایت بوده است.
Anthropic باید در دادگاه پاسخ جداگانه دهد که آیا آموزش با محتوای دزدی قانونی است یا نه. قاضی پروندهی متا نیز گفت ممکن است پروندههای مشابه نتیجه متفاوت داشته باشند، به ویژه اگر خالقان اثر نشان دهند که بخش آنها از صنعت با آموزش هوش مصنوعی آسیب دیده است. در حال حاضر دهها پرونده دیگر در جریان است و ارائه درخواستهای تجدید نظر نیز پیشبینی میشود. تاکنون هیچ حکمی دربارهی اینکه هنرمندان و خالقان چگونه باید برای خروجیهای تولید شده توسط هوش مصنوعی جبران خسارت دریافت کنند، صادر نشده است.
«کیت کوپفرشمید»، مدیرعامل مؤسسه غیرانتفاعی Copyright Alliance که از صنایع افراد خلاق پشتیبانی میکند، گفت: «این پروندهها ترکیبی از نتایج هستند که ممکن است نوعی هرجومرج کپیرایت برای شرکتهای هوش مصنوعی و دارندگان کپیرایت ایجاد کنند.»
گروهی به نام AI Progress که شامل شرکتهایی مانند متا، گوگل و مایکروسافت میشوند، قرار است که در هفتههای آینده با مقامات دولت دربارهی این موضوع گفتوگو کنند.
در یکی از جلسات اخیر با انجمن تصاویر متحرک آمریکا، «سریرام کریشنان»، مشاور ارشد سیاست هوش مصنوعی در کاخ سفید، بخش بزرگی از نقش خود را اینگونه توصیف کرد که باید مطمئن شود آمریکا در رقابت هوش مصنوعی از چین جلوتر باشد. بر اساس گفته برخی مقامات دولت، مقامات امنیتی آمریکا در بهار امسال با شرکتهایی از جمله متا دیدار کردند و در حال برنامهریزی برای گفتوگو با کاخ سفید هستند.
این مقامات، عدم قطعیت در موضوع کپیرایت را مسئلهای میدانند که ممکن سرعت پیشرفت مدلها یا استفاده از فناوری در جامعهی اطلاعاتی را کند نماید. در ماه مه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، کتابدار کنگره که بر اداره کپیرایت نظارت دارد را برکنار کرد، تا حدی بهخاطر نگرانیهایی که مربوط به گزارشی که قرار بود به زودی منتشر شود و گفته میشد که ممکن به نفع صاحبان کپیرایت باشد. روز بعد، پیشنویس این گزارش منتشر شد. اگرچه چنین گزارشهایی ضروری نیستند، اما اغلب توسط قضات استناد میشوند.
این گزارش اعلام کرد که قانونی بودن آموزش هوش مصنوعی بستگی به این دارد که آیا مدلها خروجی تولید میکنند که بهشدت به آثار دارای کپیرایت شباهت دارند و اینکه آیا شرکتها از محتوای دزدی استفاده کردند یا نه.
این گزارش همچنین برخی مدیران شرکتهای فناوری را خشمگین کرد، زیرا میگفت دادگاهها باید در نظر بگیرند که آیا محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی با محتوای اصلی رقابت میکند و بازار آن صنعت را تضعیف میکند یا خیر.
قاضی در پرونده متا نیز به این استدلال استناد کرد و گفت: «در پروندههای مشابه، اگر شاکیان بتوانند نشان دهند که محصولات تولید شده توسط هوش مصنوعی به صنعت آنها آسیب زده، ممکن است در دادگاه پیروز شوند.»
این گزارش برای اولین بار، ۱۰ خرداد ۱۴۰۴ در والاستریت ژورنال منتشر شده است.