هوش مصنوعی را میتوان بهگونهای آموزش داد تا جزئیاتی را که از چشم انسان پنهان است، ببیند. شبکه عصبی هوش مصنوعی بهتازگی موفق شده جزئیاتی غیرعادی در چهره یکی از نقاشیهای «رافائل سانتسیو» شناسایی کند. این هوش مصنوعی میگوید این چهره را رافائل نکشیده است.
به گزارش ساینس آلرت، این چهره متعلق به «سنت جوزف» است که سمت چپ بالای نقاشی معروف به «مادونا دلا روسا» (Madonna della rosa) دیده میشود. محققان مدتهاست درباره اینکه این نقاشی اثر خود رافائل سانتسیو، نقاش معروف ایتالیایی، است یا خیر، بحث میکنند.
هوش مصنوعی با آثار خود رافائل آموزش دیده است
نتیجهگیری درباره منشأ اثر هنری به شواهد متنوعی نیاز دارد اما تجزیهوتحلیلی مبتنیبر الگوریتم هوش مصنوعی به این نتیجه رسیده که حداقل برخی ضربات قلم روی بوم نقاشی را هنرمند دیگری زده است. محققانی از بریتانیا و ایالات متحده، الگوریتم تجزیهوتحلیل سفارشی براساس آثاری که میدانیم کار رافائل سانتسیو هستند، توسعه دادهاند.
«حسن اوگیل»، ریاضیدان و دانشمند کامپیوتر از دانشگاه برادفورد بریتانیا، دراینباره میگوید: «با استفاده از تجزیهوتحلیل عمیق ویژگیها، از تصاویر نقاشیهای مشهور رافائل برای آموزش کامپیوتر استفاده کردیم تا [هوش مصنوعی] سبک او را تا حد بسیار دقیقی از روی ضربات قلممو، پالت رنگ، سایهزنی و دیگر جنبههای اثر تشخیص دهد.» به گفته این محقق، کامپیوتر میتواند بسیار عمیقتر از چشم انسان و تا سطح میکروسکوپی موارد مختلف را ببیند.
در نقاشی مشهور مادونا دلا روسا، مریم مقدس، کودک و «سنت جان» همگی کار دست رافائل نشان داده شدهاند اما این مورد درباره سنت جوزف صدق نمیکند. به گفته محققان، در بحثهای قبلی درباره اصالت این نقاشی تصور میشد چهره سنت جوزف نسبت به سایر چهرههای موجود در نقاشی کیفیت کمتری دارد. این تابلو سالهای ۱۵۱۸ تا ۱۵۲۰ روی بوم نقاشی شده است.
گفته میشود: «جولیو رومانو»، یکی از شاگردان رافائل، ممکن است کسی باشد که چهره سنت جوزف را به این نقاشی اضافه کرده است. البته این موضوع هنوز قطعی نیست و به شواهد بیشتری نیاز دارد.