عدس یکی از سوپ های اصیل و سنتی ایرانی است که در وعده شام، ناهار، صبحانه و یا به عنوان سرو می شود. یک نذری در مناسبت های مذهبی تهیه و سرو می شود. در ادامه با وبلاگ اکالا گوش به زنگ باشید طرز تهیه عدس نذری برای 100 نفر مرحله به مرحله همراه با تکنیک های آشپزی برای شما توضیح می دهیم.
مواد لازم جهت تهیه نذری 20 نفره
مواد لازم برای تهیه لنز نذری 20 نفره به شرح زیر است:
عدس | 1 کیلوگرم |
رب گوجه فرنگی | 125 گرم |
یک پیاز | 600 گرم |
سیب زمینی | 600 گرم |
کره | 25 گرم |
فلفل | کافی |
نمک | کافی |
زردچوبه | کافی |
آب لیموی تازه | نصف لیوان کوچک |
اب | کافی |
روغن | کافی |
مواد لازم برای تهیه عدس نذری 50 نفره
مواد لازم برای تهیه عدسی نذری 50 نفره به شرح زیر است:
عدس | 2.5 کیلوگرم |
رب گوجه فرنگی | 250 گرم |
یک پیاز | 1.5 کیلوگرم |
سیب زمینی | 1.5 کیلوگرم |
کره | 50 گرم |
فلفل | کافی |
نمک | کافی |
زردچوبه | کافی |
آب لیموی تازه | یک لیوان کوچک |
اب | کافی |
روغن | کافی |
مواد لازم برای تهیه عدس نذری 100 نفره
مواد لازم برای تهیه لنز نذری 100 نفره به شرح زیر است:
عدس | 5 کیلوگرم |
رب گوجه فرنگی | 500 گرم |
یک پیاز | 3 کیلوگرم |
سیب زمینی | 3 کیلوگرم |
کره | 100 گرم |
فلفل | کافی |
نمک | کافی |
زردچوبه | کافی |
آب لیموی تازه | یک لیوان کوچک |
اب | کافی |
روغن | کافی |
مواد لازم برای تهیه عدس نذری برای 150 نفر
مواد لازم برای تهیه عدسی نذری 150 نفره به شرح زیر است:
عدس | 7.5 کیلوگرم |
رب گوجه فرنگی | 750 گرم |
یک پیاز | 4.5 کیلوگرم |
سیب زمینی | 4.5 کیلوگرم |
کره | 150 گرم |
فلفل | کافی |
نمک | کافی |
زردچوبه | کافی |
آب لیموی تازه | دو لیوان کوچک |
اب | کافی |
روغن | کافی |
مراحل ساخت عدسی نذری
برای تهیه عدس نذری، این غذای ساده و ارزان، باید مراحل زیر را طی کنید.
مرحله اول: خیس کردن عدس
برای پخت عدس بهتر است حبوبات را چند ساعت در آب خیس کنید و هر چند ساعت یکبار آب آن را عوض کنید. این کار باعث می شود که حبوبات به خوبی پف کنند و زمان پخت آن کوتاه شود.
مرحله دوم: پختن عدس
حالا به پختن عدس ادامه دهید. عدس هایی را که چند ساعت در آب خیس کرده اید در آبکش قرار دهید تا آب اضافی آنها گرفته شود.
سپس عدس ها را با مقدار مناسب آب در قابلمه ای مناسب بریزید. به طوری که آب روی سطح عدس گرفته شود.
قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید و صبر کنید تا محتویات قابلمه شروع به جوشیدن کند. بهتر است هنگام پخت خوب هم بزنید تا نچسبد.
مرحله سوم: اضافه کردن سیب زمینی
در این مرحله به سراغ سیب زمینی ها بروید. سیب زمینی های شسته شده را پوست بگیرید و به قطعات کوچکتر تقسیم کنید.
سیب زمینی ها را به محتویات قابلمه اضافه کنید و حرارت را کم کنید. حدود 60 دقیقه زمان دهید تا عدس و سیب زمینی خوب بپزند.
توجه: در این مرحله می توانید بسته به بودجه و ذائقه خود قارچ را به مواد اضافه کنید.
مرحله چهارم: تهیه پیاز
حالا پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در تابه ای مناسب کمی روغن بریزید و تفت دهید.
تفت دادن را ادامه دهید تا بوی خامی پیازها گرفته شود و پیازها کمی طلایی و برشته شوند.
در این مرحله زردچوبه، فلفل سیاه و نمک را به محتویات تابه اضافه کنید و کمی هم بزنید تا عطر ادویه ها گرفته شود.
پس از بیرون آمدن بوی ادویه ها، رب گوجه فرنگی را به پیازها اضافه کنید و دوباره کمی تفت دهید تا رنگ رب تغییر کند و بوی خامی آن گرفته شود.
مرحله پنجم: سیب زمینی ها را له کنید
در مرحله چهارم به داخل قابلمه رفته و تکه های سیب زمینی را از محتویات قابلمه جدا کرده و با پشت چنگال له کرده و به صورت پوره درآورید. سپس پوره سیب زمینی را دوباره به قابلمه اضافه کنید.
مرحله 6: محتویات تابه را اضافه کنید
در مرحله پنجم پیاز، رب و ادویه تفت داده شده را به قابلمه اضافه کنید. همه مواد را با هم مخلوط کنید تا خوب ترکیب شوند.
اگر مقدار آب داخل قابلمه کم بود، کمی آب جوش به آن اضافه کنید و حرارت را کم کنید و 90 دقیقه دیگر بگذارید تا بپزد و به اصطلاح جا بیفتد.
مرحله هفتم: آب لیمو را اضافه کنید
در مرحله ششم آبلیموی تازه را بنا به ذائقه خود به مخلوط عدس داخل قابلمه اضافه کنید.
حالا ظرف عدس معطر و خوش طعم خود را در ظرف سرو بریزید و روی آن را با کمی پیاز تند، گلپر یا فلفل سیاه تزئین کنید. (بهترین غذای عدس، ادویه گلپر است، پس اگر عطر گلپر را دوست دارید، حتما در زمان سرو از آن استفاده کنید.)
این غذای خوشمزه را می توانید با نان یا برنج سرو کنید.
مقدار و روش ذکر شده برای پخت عدس برای 100 نفر می باشد. اگر می خواهید این مقدار را کم یا زیاد کنید باید مواد را با همین نسبت تغییر دهید.
می توانید از بلغور گندم در تهیه عدس نیز استفاده کنید. به این ترتیب برای هر فنجان عدس حدود ۲/۳ فنجان بلغور استفاده کنید.
نکات طلایی که در ساخت عدسی نذری باید بدانید!
در ادامه به نکات طلایی برای ساخت عدسی نذری اشاره می کنیم. با ما بمان.
- فراموش نکنید که عدس ها را حداکثر 24 ساعت در آب خیس کنید. اگر عدس مدت طولانی تری در آب بماند در حین پخت پوست آن جدا شده و عدس له شده و حالت خود را از دست می دهد.
- در حین پخت، اگر آب غذای شما کم است، حتما آب جوش به آن اضافه کنید.
- برای خوش طعم شدن عدس می توانید از آب مرغ، آب گوشت یا آب گوشت گاو استفاده کنید.
- اگر عدسهایتان شور است، میتوانید مقداری سیبزمینی آب پز اضافه کنید تا شوری آن کم شود.
- غلظت خوراک عدس باید مناسب و مشابه سوپ باشد، نه خیلی رقیق شده و نه خیلی سفت.
- در ابتدای پخت تا زمانی که محتویات قابلمه به جوش نیاید، در قابلمه را نپوشانید. زیرا باعث جدا شدن پوست عدس از آنها می شود.
- برای لعاب دادن به عدس می توانید یک قاشق غذاخوری آرد سفید بو داده یا خام را در کمی آب حل کنید و به محتویات قابلمه خود اضافه کنید.
- برای تهیه عدس می توانید از سیر نیز استفاده کنید. (در همان مرحله پیاز داغ را بردارید و سیر له شده را به همراه پیاز تفت دهید)
- راه دیگر برای لعاب بیشتر لنز استفاده از مقدار کمی کره است. می توانید به جای روغن کره را جایگزین کنید.
در این مقاله از مجله آشپزی اکالا طرز تهیه عدس نذری را برای شما توضیح داده ایم. امیدواریم در ایام محرم و یا ماه مبارک رمضان در مراسمات مذهبی شما از همین جا باشد غذای نذری استفاده کنید و ما را در این کار خوب و انسان دوستانه شریک بدانید.
اسم من سمانه است، از بچگی عاشق آموزش آشپزی در تلویزیون بودم.
هر روز پیش بند آشپزخانه مادرم را می بستم و ساعت ها جلوی دوربین خیالی ام آشپزی آموزش می دادم!
با بزرگتر شدن به صورت تخصصی تری رویاهایم را دنبال کردم و هر روز بیشتر برای آنها تلاش کردم تا اینکه متوجه شدم علاقه زیادی به دنیای شیرینی و شیرین کردن کام مردم دارم.
اکنون بسیار خوشحالم که این فرصت را دارم تا با ترکیب آشپزی، نوشتن و عکاسی که اکنون بخش بزرگی از دنیای من شده اند، این حس خوب را با شما به اشتراک بگذارم.
گردآوری شده از مجله اکالا