شرکت متا اعلام کرده است که از امضای دستورالعمل داوطلبانه اتحادیه اروپا برای اجرای قوانین هوش مصنوعی خودداری میکند و هشدار داده که اروپا درحال حرکت در مسیری اشتباه در این حوزه است.
براساس گزارشها، این دستورالعمل که اخیراً از سوی اتحادیه اروپا منتشر شد، مجموعهای داوطلبانه از راهنماییها برای شرکتهاست تا پیش از لازمالاجرا شدن قانون هوش مصنوعی، در مسیر تطبیق با آن قرار گیرند.
امتناع متا از امضای دستورالعمل داوطلبانه اتحادیه اروپا برای هوش مصنوعی
در بیانیهای رسمی که از سوی «جوئل کاپلان»، رئیس امور جهانی متا، در لینکدین منتشر شد، آمده است:
«ما دستورالعمل کمیسیون اروپا درباره مدلهای هوش مصنوعی همهمنظوره (GPAI) را با دقت بررسی کردیم و تصمیم گرفتیم که متا آن را امضا نکند. این دستورالعمل ابهامات حقوقی متعددی برای توسعهدهندگان مدلها ایجاد میکند و شامل الزاماتی است که بسیار فراتر از محدوده تعیینشده در قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا هستند.»
اگرچه این دستورالعمل الزام قانونی ندارد، اما اتحادیه اروپا اعلام کرده شرکتهایی که آن را امضا کنند، بار اداری خود را کاهش و اطمینان حقوقیشان را افزایش میدهند. در مقابل، شرکتهایی که از امضای این توافقنامه خودداری میکنند، ممکن است با نظارت سختگیرانهتری مواجه شوند. OpenAI در تاریخ 11 ژوئیه اعلام کرد که قصد دارد این دستورالعمل را امضا کند.
لازم به ذکر است که از تاریخ 2 آگوست (11 مرداد)، مفاد قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا به اجرا درمیآید. این قانون، ارائهدهندگان مدلهای هوش مصنوعی همهمنظوره را ملزم میکند درباره شیوه آموزش مدلها، خطرات امنیتی و نیز رعایت قوانین کپیرایت اتحادیه و کشورهای عضو شفاف باشند. در صورت تخلف، جریمهای تا سقف 7 درصد از فروش سالانه شرکتها در نظر گرفته شده است.
کاپلان در ادامه اظهار داشت که متا نگران است این قانون باعث کند شدن توسعه مدلهای پیشرفته در اروپا شود و شرکتهای اروپایی را در رقابت جهانی تضعیف کند. این نگرانی در نامهای که ماه گذشته توسط بیش از 45 شرکت و نهاد از جمله ایرباس، مرسدس-بنز، فیلیپس و ASML امضا شده بود نیز مطرح شد. در آن نامه از اتحادیه اروپا خواسته شده بود اجرای قانون جدید را بهمدت دو سال به تعویق بیندازد تا زمان کافی برای رفع ابهامهای اجرایی فراهم شود.
رویکرد سختگیرانه اتحادیه اروپا در تنظیم مقررات هوش مصنوعی، در تضاد با سیاستهای ایالات متحده و بهویژه دولت ترامپ است که در جهت حذف این موانع حرکت میکند. در این زمینه، تصمیم متا به عدم اجرای دستورالعمل اتحادیه اروپا، باتوجهبه سابقه جریمههای چند میلیارد دلاری این شرکت در این قاره و همسویی آن با رویکرد دولت آمریکا، غیرمنتظره نیست.