خورش ساکه یک غذای سنتی در استان های گلستان و مازندران است که معمولا با زرشک پلو در گلستان و با نان یا برنج ساده در مازندران سرو می شود. این غذا معمولا در مجالس عروسی، عزا و نذری طبخ می شود و یکی از مقوی ترین و پرطرفدارترین غذاهای سنتی است. در این مقاله از وبلاگ آکالا شما می توانید با طرز تهیه خورش ساکه به طور کامل با یکدیگر آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه خورش ساکه گرگانی
برای تهیه مواد این غذا حدود نیم ساعت زمان لازم است و برای پخت آن باید 2 تا 3 ساعت وقت بگذارید. برای تهیه خورش ساکه گرگانی به مواد زیر نیاز دارید:
نخود | 2 عدد لیوان فرانسوی دسته دار |
جوش شیرین یا بکینگ پودر | به مقدار کمی |
گوشت بره و گوسفند | 400 گرم |
یک پیاز | 1 عدد |
آرد گندم | 2 قاشق غذاخوری |
اسفناج خرد شده | 700 گرم |
سیر | 4 عشق |
آب پرتقال | 1/2 لیوان فرانسوی دسته دار |
نعناع خشک | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | کافی |
مراحل تهیه خورش سکنه گرگانی
در ادامه این قسمت می توانید با مراحل تهیه خورش ساک گرگان یا خورش ساک گرمانی آشنا شوید.
مرحله اول: نخود فرنگی را خام بجوشانید
برای شروع باید نخود را به مدت 24 ساعت در آب قرار دهید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید. بعد باید نخودها را با مقداری آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید. وقتی آب شروع به جوشیدن کرد، مقدار کمی جوش شیرین یا بکینگ پودر اضافه کنید.
بعد از 1 دقیقه شعله را خاموش کنید. به این روش خام پز کردن نخود فرنگی می گویند. بعد از خام پز شدن نخود باید آبکش کنید سپس مقداری آب سرد روی آن بریزید و بعد به راحتی پوست نخود را جدا کنید.
مرحله 2: پیاز و گوشت را سرخ کنید
پیاز را به قطعات کوچک خرد کنید. در قابلمه مقداری روغن بریزید و پیاز خرد شده را چند دقیقه تفت دهید. سپس گوشت را به صورت مکعبی یا خورش برش دهید.
تکه های گوشت را به قابلمه اضافه کنید و همراه با پیاز تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند و در روغن سرخ شود. سپس می توانید مقداری فلفل سیاه و زردچوبه به مواد اضافه کنید.
مرحله 3: آب و نخود را به قابلمه اضافه کنید
بعد از اینکه گوشت خوب سرخ شد باید نخود خام پخته شده را به گوشت اضافه کنید و سپس مقداری آب در قابلمه بریزید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا گوشت و نخود خوب بپزند.
مرحله چهارم: اسفناج را به قابلمه اضافه کنید
اسفناج را بشویید و ریز خرد کنید. سپس در تابه ای مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. اسفناج های خرد شده را چند دقیقه تفت دهید و وقتی حجم اسفناج ها کم شد در قابلمه گوشت و نخود فرنگی بریزید.
مرحله پنجم: مقداری آرد به خورش اضافه کنید
برای اینکه قوام خورش بیشتر شود و بافت غلیظ تری پیدا کند، مقداری آرد را با آب سرد مخلوط کرده و به خورش اضافه کنید.
مرحله ششم: خورش را آماده کنید
اجازه دهید گوشت و نخود خوب بپزند و خورش شما آماده است، سپس می توانید مقداری آب پرتقال به غذا اضافه کنید. کمی نمک به خورش اضافه کنید. سیر را رنده کرده و در کمی روغن تفت دهید.
وقتی بوی سیر بلند شد یک قاشق نعنا خشک اضافه کنید و مواد را 2 دقیقه تفت دهید و سپس شعله را خاموش کنید. حالا ترکیب سیر و نعنا را به خورش اضافه کنید و بعد از 5 دقیقه شعله را خاموش کنید و این غذا را با برنج و مرغ سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه خورش سکنه مازندرانی
برای تهیه این غذا حدود نیم ساعت و پخت آن حدود 2 تا 3 ساعت زمان لازم است. مواد به کار رفته در این غذا برای 4 نفر مناسب است.
گوشت بره و گوسفند | 300 گرم |
اسفناج | 1 کیلوگرم |
سبزیجات معطر | 300 گرم |
سیر | 3 قرص |
یک پیاز | 2 عدد |
هویج | 1 عدد |
تخم مرغ | 3 عدد |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | کافی |
روغن | کافی |
رب پرتقال یا رب انار | 1 قاشق غذاخوری |
طرز تهیه خورش سکنه مازندران
مراحل تهیه خورش سکنجبین مازندرانی به شرح زیر است:
- برای تهیه خورش ساک مازندرانی یا اسپینسک ابتدا باید اسفناج، نعنا، جعفری و تره فرنگی را شسته و سپس ریز خرد کنید.
- گوشت گوسفند را به قطعات 2 سانتی متری برش دهید. پیاز را خرد کنید. قابلمه ای را روی حرارت بگذارید و مقداری روغن در آن بریزید.
- سپس پیاز را چند دقیقه در روغن تفت دهید. سپس سیر خرد شده را اضافه کنید. وقتی بوی سیر بلند شد می توانید گوشت چرخ کرده را در قابلمه بریزید.
- بعد زردچوبه و فلفل را اضافه کنید و مواد را هم بزنید. سپس اسفناج را اضافه کنید. شعله گاز را زیاد کرده و مدام مواد را هم بزنید تا اسفناج آب نریزد.
- حالا می توانید گیاهان معطر را اضافه کنید. بعد از تفت دادن مواد می توانید مقداری آب داغ به قابلمه اضافه کنید و شعله گاز را کم کنید تا گوشت ها خوب بپزند.
- بعد از حدود 1 ساعت و نیم می توانید هویج را نگینی خرد کرده و به غذا اضافه کنید. تخم مرغ ها را در ظرفی بشکنید و با چنگال یا همزن دستی خوب هم بزنید. سپس به خورش اضافه کنید.
- در پایان پخت می توانید ۱ قاشق غذاخوری رب انار یا مقداری رب پرتقال به خورش اضافه کنید و با برنج یا نان سنگک تازه میل کنید.
نکات و ترفندهای تهیه خورش ساکه
در ادامه به چند نکته طلایی برای تهیه خورش ساکه اشاره می کنیم. با ما بمان.
- برای تهیه این غذا می توانید به جای آب پرتقال از رب پرتقال استفاده کنید.
- در برخی دستورها از هویج خرد شده و مقداری گشنیز و جعفری خرد شده نیز برای تهیه این غذا استفاده می شود.
- برای اینکه خورش خورش زودتر درست شود، می توانید نخود را در زودپز بپزید.
- برای تهیه این غذا پس از پخته شدن گوشت می توانید آن را از خورش خارج کرده و با چنگال خرد کرده و دوباره به غذا اضافه کنید.
- برخی افراد برای خوشمزه تر کردن این غذا مقداری دم گوسفند اضافه می کنند.
- زردچوبه ادویه اصلی این غذاست و بنابراین باید به مقدار زیاد از آن استفاده کنید.
- مقدار سیر مصرفی برای تهیه این غذا اختیاری است و می توانید با توجه به ذائقه خود آن را کم یا زیاد کنید.
- برای تهیه این غذا حتما نمک و آب پرتقال را بعد از پختن گوشت و نخود به غذا اضافه کنید. چون نمک و آب پرتقال زود هنگام باعث دیر پختن مواد می شود.
- این غذای ساده و سالم را می توانید برای صبحانه و افطار در ماه مبارک رمضان نیز استفاده کنید.
خورش ساک یک غذای شمالی متفاوت اما خوشمزه است که بسیار انرژی زا است و از ترکیب گوشت، نخود و سبزیجات درست می شود. اگر تجربه درست کردن این غذا را دارید می توانید نظرات و تجربیات خود را در این مقاله به اشتراک بگذارید مجله آشپزی اکالا را با ما و دوستانی که به آشپزی علاقه دارند به اشتراک بگذارید.
من ماجده شرف عاشوری هستم. سال هاست که به صورت حرفه ای در موضوعات مختلف می نویسم و ترجمه می کنم. من از بازی با کلمات و ایجاد محتوای جدید لذت می برم و دوست دارم دنیای اطرافم را بیشتر از آنچه می بینم کشف کنم…
گردآوری شده از مجله اکالا