یک برنامهنویس ۴۲ ساله لهستانی موفق شد در یک ماراتن نفسگیر ۱۰ ساعته کدنویسی مدل هوش مصنوعی پیشرفته و سفارشی OpenAI را شکست دهد. این پیروزی که در یکی از معتبرترین رقابتهای برنامهنویسی جهان رقم خورد، بار دیگر برتری خلاقیت و شهود انسانی را در برابر قدرت محاسباتی خام ماشین به اثبات رساند.
مسابقه جهانی AtCoder 2025 امسال میزبان یک رقابت بیسابقه بود: «انسان در برابر هوش مصنوعی». در این رویداد، ۱۲ نفر از برترین برنامهنویسان جهان در کنار یک رقیب جدید و قدرتمند قرار گرفتند؛ این رقیب یک مدل هوش مصنوعی به نام OpenAIAHC بود که بهطور ویژه توسط OpenAI برای حل مسائل پیچیده آموزش دیده است.
چالش این رقابت، یک مسئله بهینهسازی بسیار دشوار بود: یافتن کوتاهترین مسیر ممکن برای یک ربات در یک شبکه ۳۰ در ۳۰. این نوع مسائل که راهحل کامل و قطعی ندارند، بیش از هر چیز به خلاقیت، شهود و ارائه راهحلهای خاص متکی هستند.
پس از ۱۰ ساعت رقابت فشرده و طاقتفرسا، «پژمیشواف دمبیاک» (Przemysław Dębiak)، برنامهنویس کهنهکار لهستانی، توانست با اختلافی ۹.۵ درصدی هوش مصنوعی را شکست بدهد و جایزه ۵۰۰ هزار ینی این مسابقه را از آن خود کند.
رقابت برنامهنویس لهستانی با هوش مصنوعی OpenAI
پژمیشواف دمبیاک در دنیای برنامهنویسی الگوریتمی فرد شناختهشدهای است. او که عضو انجمن تیزهوشان منسا و قهرمان چهار دوره مسابقات TopCoder Open Marathon است، پیشتر بهعنوان مهندس در خود شرکت OpenAI بر روی پروژه هوش مصنوعی بازی Dota 2 (موسوم به OpenAI Five) کار کرده است.
او پس از این پیروزی درحالیکه به گفته خودش در سه روز فقط ۱۰ ساعت خوابیده بود، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «بشریت (فعلاً) پیروز شده است!» این پیروزی حتی تحسین «سم آلتمن»، مدیرعامل OpenAI را نیز به همراه داشت که در پاسخی کوتاه نوشت: «کارت خوب بود، سایکو.» سایکو لقب دمبیاک است.
مدیر ژاپنی این مسابقات دلیل پیروزی دمبیاک را رویکرد منحصربهفرد او دانست. درحالیکه هوش مصنوعی در «بهینهسازی خام» و محاسبات سریع برتری داشت، اما درنهایت از «خلاقیت انسانی» عقب ماند. دمبیاک بهجای تکیه بر قدرت محاسباتی محض، از میانبرهای هوشمندانه و حدسهای آگاهانه برای رسیدن به یک راهحل بهینه استفاده کرد؛ مهارتی که هنوز ماشینها بهطور کامل به آن دست نیافتهاند.
این پیروزی درحالی بهدست آمده که هوش مصنوعی در حوزه کدنویسی با سرعتی خیرهکننده درحال پیشرفت است. براساس شاخص هوش مصنوعی استنفورد، نرخ موفقیت هوش مصنوعی در بنچمارکهای کدنویسی از ۴.۴ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۷۱.۷ درصد در سال ۲۰۲۴ جهش داشته است و ابزارهایی مانند GitHub Copilot اکنون توسط بیش از ۹۰ درصد توسعهدهندگان استفاده میشود.