برنج اسفندی یکی از غذاهای سنتی و اصیل شیرازی با عطر و طعم بی نظیرش شما را به یک میهمانی دلچسب دعوت می کند. در ادامه با وبلاگ آکالا منتظر دستور پخت کامل باشید برنج اسفندی شیرازی برای شما توضیح دهد
مواد لازم برای تهیه برنج اسفندی شیرازی
مواد لازم برای تهیه برنج اسفندی شیرازی به شرح زیر است:
برنج | 2 فنجان |
گوشت | 200 گرم |
یک پیاز | 1 عدد |
نخود و جو و گندم | 1 فنجان |
عدس، لوبیا سفید و ماش | 1 فنجان |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار مورد نظر |
روغن کرمانشاهی | 2 قاشق غذاخوری |
میخک ها | 1/2 قاشق چایخوری |
ادویه پیلوی | 1/2 قاشق چایخوری |
مراحل تهیه برنج اسفندی شیرازی
- مدت زمان تهیه مواد اولیه و تهیه این برنج 60-90 دقیقه می باشد.
- مقدار مواد اعلام شده در این آموزش برای 3-4 نفر مناسب است و به راحتی می توانید با جمع و ضرب ساده مقدار مواد را افزایش دهید و این غذای جذاب را در حجم بیشتری تهیه کنید.
- درجه سختی تهیه این غذا در رده متوسط قرار دارد.
مرحله اول: خیساندن لوبیا
نخود، جو، گندم، عدس، لوبیا سفید، ماش و برنج را تمیز کنید. هر لوبیا را جداگانه خیس کنید.
خیساندن حبوبات قبل از پختن، روند پخت را تسریع میکند و پفکردگی حبوبات را تا حد زیادی کاهش میدهد.
بهتر است در این مدت چند بار آب روی حبوبات را عوض کنید.
مرحله دوم: پختن حبوبات
تمام حبوبات به جز عدس را در قابلمه مناسبی بریزید. مقداری آب و نمک به آن اضافه کنید و قابلمه را گرم کنید. 15-20 دقیقه زمان دهید تا لوبیاها بپزند.
بعد از مدت زمان مشخص شده، عدس خیس شده را به محتویات قابلمه اضافه کنید و 10-12 دقیقه دیگر اجازه دهید تا حبوبات کاملا بپزند.
بعد از پخت، لوبیاها را از قابلمه خارج کرده و در آبکش بریزید تا آب اضافی آنها گرفته شود.
مرحله سوم: تهیه پیاز
پیاز را بشویید و پوست بگیرید. آن را به صورت نگینی خرد کنید.
در قابلمه مناسبی که قصد پخت گوشت را دارید کمی روغن بریزید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید.
پیازهای نگینی خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و کمی تفت دهید تا پیازها سبک و طلایی شوند.
مرحله 4: ادویه و گوشت را اضافه کنید
زردچوبه را به پیاز اضافه کنید. کمی تفت دهید تا عطر زردچوبه آزاد شود.
سپس گوشت های خرد شده و شسته شده را به محتویات قابلمه اضافه کنید.
تفت دادن را ادامه دهید تا رنگ گوشت تغییر کند و بوی خامی بگیرد.
حالا ۲ تا ۳ فنجان آب جوش به قابلمه اضافه کنید. حرارت را زیاد کنید تا محتویات قابلمه بجوشد.
سپس درب قابلمه را ببندید و حرارت را کم کنید. 20-30 دقیقه زمان دهید تا گوشت نیم پز شود.
بعد از پخت، کمی نمک و فلفل سیاه به گوشت اضافه کنید.
مرحله 5: برنج را آماده کنید
برنج شسته شده را در قابلمه ای با حجم مناسب بریزید.
مقداری آب، نمک، روغن، ادویه پلو و پودر میخک به برنج اضافه کنید.
آب باید تا یک انگشت بالاتر از سطح برنج باشد. در این مرحله می توانید مقداری آب گوشت به برنج اضافه کنید.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید. صبر کنید تا آب داخل آن کاملا تبخیر شود و برنج شما نیم پز شود.
در این مرحله حبوبات پخته شده را به محتویات قابلمه اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا مخلوط شوند.
مرحله ششم: اضافه کردن گوشت پخته و روغن کرمانشاهی
وسط برنج و حبوبات را در قابلمه باز کنید و گوشت پخته شده را وسط برنج قرار دهید. بقیه برنج را روی گوشت بریزید.
برنج و حبوبات را در قابلمه دور از دیواره ها نگه دارید و در وسط قابلمه جمع کنید. مقداری روغن کرمانشاهی روی برنج بریزید.
درب قابلمه را ببندید و قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید. صبر کنید تا بخار در قابلمه بلند شود سپس حرارت را کم کنید.
۳۵-۴۵ دقیقه زمان دهید تا محتویات قابلمه خوب بپزد. پس از پخت اسفندی، برنج شیرازی را در ظرف سرو بریزید و به دلخواه تزئین کنید.
نکات و تکنیک های تهیه برنج اسفندی شیرازی
در تهیه برنج اسفندی شیرازی به 6 نکته مهم زیر توجه کنید:
- می توانید به جای گوشت بره از مرغ یا بوقلمون استفاده کنید.
- اگر ادویه تند دوست دارید می توانید فلفل قرمز را به مواد اضافه کنید.
- از برنج های ایرانی مرغوب مانند هاشمی یا بلک دم استفاده کنید.
- گوشت گوسفند با چربی متوسط طعم بهتری به پلو می دهد.
- برای تزیین پیلو می توانید از مقداری خلال بادام، پسته یا گردو استفاده کنید.
- برای خوش طعم شدن پیلو می توانید از مقداری رب گوجه فرنگی یا آبلیمو در حین سرخ کردن مواد استفاده کنید.
این پلو با ترکیب مواد ساده و مقوی به راحتی در منزل پخته می شود و می تواند در مناسبت های مختلف سفره های شما را تزئین کند. با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله مجله آشپزی اکالا می توانید یک اسفندی پلو شیرازی خوشمزه را تهیه کنید که مورد پسند خود و مهمانانتان قرار بگیرد. نوش جان!
اسم من سمانه است، از بچگی عاشق آموزش آشپزی در تلویزیون بودم.
هر روز پیش بند آشپزخانه مادرم را می بستم و ساعت ها جلوی دوربین خیالی ام آشپزی آموزش می دادم!
بزرگتر که شدم به صورت تخصصی تری به دنبال رویاهایم رفتم و هر روز بیشتر برای آنها تلاش کردم تا اینکه متوجه شدم علاقه زیادی به دنیای شیرینی و شیرین کردن کام مردم دارم.
اکنون بسیار خوشحالم که این فرصت را دارم تا با ترکیب آشپزی، نوشتن و عکاسی که اکنون بخش بزرگی از دنیای من شده اند، این حس خوب را با شما به اشتراک بگذارم.
گردآوری شده از مجله اکالا